Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rektorn Bosse Leskinen hoppas att skolmiljön ska bli bättre i framtiden. Under sina elva år som rektor har han sett en annan utveckling. Foto: SVT

Rektorn Bosse Leskinen blev överfallen av en elev på arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Våld och hot mot skolpersonal på högstadieskolor i Borås har på bara några år ökat, enligt Lärarförbundet. Flera lärare och rektorer beskriver att klimatet hårdnat. Rektorn Bosse Leskinen blev själv överfallen av en elev på arbetstid.

– Vi ser ett allt hårdare klimat i skolan och det kryper allt lägre ner i åldrarna. Vi måste få fler verktyg i vår vertygslåda, säger rektorn Bosse Leskinen.

Hör rektorn i klippet ovan berätta om vad han anser krävs för att få bukt med problemen.

Bosse Leskinen är rektor på Engelbrektskolan och skolledare på Lärarförbundet i Borås. Han menar att utvecklingen har gått åt fel håll.

– För några år sedan blev jag själv överfallen av en elev då han inte ville ha en tillrättavisning, säger han.

Eleven, som slog Bosse Leskinen med knytnävar och rev sönder hans skjorta, dömdes för våld mot tjänsteman.

– Jag ser att det finns elever i dag som skaffar sig ett våldskapital på skolor och på min skola. Det ska inte behöva vara så. Vi måste i så fall jobba mot det här. Och på min skola har vi nolltolerans, säger han.

Nytt rapporteringssystem

Sedan 2017 har antalet tillbudsanmälningar ökat, men enligt både kommunen och Lärarförbundet finns det ett mörkertal. Borås Stad genomförde en omorganisation 2017 och under samma period ska kommunen utvecklat nya rutiner för anmälningar i rapporteringssystemet. Det innebär att från 2019 ska systemet ha använts mer frekvent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer