Peter Hvass som är ordförande för Lärarförbundet i Kungälv är kritisk till de nya reglerna om skolmat. Foto: Privat/TT

Lärarförbundet: ”Det mest obegåvade politiska förslaget på 30 år”

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundet är starkt kritiskt mot beslutet att skolpersonal inte längre ska få äta i skolmatsalarna.

– Det här är det mest obegåvade politiska beslutet jag varit med om, säger Peter Hvass, ordförande Lärarförbundet Kungälv.

Kungälvspolitikernas beslut väcker starka känslor, vilket SVT Nyheter rapporterat om i flera inslag och artiklar.

Nu kommenterar Lärarförbundet beslutet.

– Jag har varit fackligt aktiv i 30 år, det här är nog det mest obegåvade politiska beslutet jag varit med om, säger Peter Hvass, ordförande Lärarförbundet Kungälv.

Enligt Peter Hvass är beslutet dåligt ur flera aspekter.

– Ett är att man sänder signaler om vilken personalpolitik man för i Kungälv, vilket inte gör kommunen till en attraktiv arbetsgivare. Vi har ett centralt avtal att vi ska sträva efter en strategisk kompetensförsörjning i kommunen, det är inte så här man gör det.

Tänker driva frågan

Peter Hvass menar också, vilket tidigare har nämnts, att de pedagoger som väljer att äta i matsalen bidrar till en lugnare miljö.

Men enligt politikerna kan rektorn bestämma hur många pedagoger som ska finnas i matsalen varje dag och kompensera för detta, stämmer inte det?

–  Ja, men om rektorn ska schemalägga pedagoger som ska lägga arbetstid i matsalen försvinner ju viktig tid ifrån undervisning och förberedelser till undervisning, säger Peter Hvass.

Lärarförbundet kommer att driva frågan och enligt Peter Hvass kommer man även att kontrollera om beslutet har förhandlats korrekt enligt MBL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.