Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stopp för skolmat till lärare i Kungälv

Stopp för skolmat till lärare – rektorn: ”Tror inte det är sant”

Uppdaterad
Publicerad

Kungälvs kommun har beslutat att lärare, skolpersonal och andra kommunanställda inte längre ska kunna betala för skollunchen och sitta med och äta i skolmatsalen. Skälen uppges bland annat vara säkerhet och risk för sned konkurrens, men beslutet möts av hård kritik.
– Man tror inte att det är sant, säger Magnus Haglund, rektor på gymnasiesärskolan Trekungagymnasiet.

Det var Kungälvs-posten som var först med att berätta om Kungälvs kommuns beslut att dra in möjligheten för kommunanställda att köpa och äta skollunchen i matsalen.

Frågan har väckt starka reaktioner.

– Det är verkligen inte ett genomtänkt beslut, det kommer att få stora konsekvenser för miljön i matsalen, säger Magnus Haglund, rektor på gymnasiesärskolan Trekungagymnasiet.

I nuläget är det cirka 200 av skolpersonalen i kommunen som har möjlighet att betala 60 kronor för lunchen och sitta med eleverna i skolmatsalen, men det är i genomsnitt bara 30 procent som tar den möjligheten. Om dessa lärare försvinner kommer miljön att bli alltmer otrygg, tror Magnus Haglund.

– Vi har haft skolinspektionen här på besök som påpekat att skolmatsalen redan nu är en otrygg plats. Hur ska det då bli om ännu fler lärare försvinner från matsalen? säger han.

”Är ett lagkrav”

De nya reglerna införs bland annat på grund av konkurrenslagstiftning. Andra aktörer som säljer mat ska inte påverkas av att det går att köpa en billig lunch för 60 kronor i skolan.

– Det är också ett lagkrav att vi inte får ha en stadig överproduktion av måltider, säger Anna Vedin (M), utbildningsråd i Kungälv.

Hon säger också att det kan vara svårt att veta om obehöriga kommer in i skolan.

– Det finns en säkerhetsfråga, säger Anna Vedin (M).

Hon menar också att det är ganska få lärare som köper mat. Dessutom kommer de pedagogiska luncherna att fortsätta.

Stor besvikelse

Men enligt Magnus Haglund är det många som känner uppgivenhet och besvikelse.

– Om personalen inte kan sitta i matsalen, ska de då sitta i personalrummen? De rummen är inte förberedda för det och det är trångt redan som det är, säger han.

Kommunens beslut kommer att gälla från 1 oktober.

SVT rapporterade · Ska lärare ha rätt att köpa mat i skolan?

God kväll! Det har varit ett väldigt stort engagemang kring denna frågan under dagen och vi tackar så mycket för att ni har velat dela med er av era åsikter. Men nu stänger vi chatten för denna gången. Trevlig helg!
11.47
Självklart ska dom få köpa mat i skolan. Tycker att dom ska få äta gratis till och med, kan inte handla om mycket pengar för kommunen att bjuda lärarna på lunch
11.47
Ja, alltså vad fan... konkurrens med pizzerior i närheten? Precis som rektorn säger är skolmatsalen redan en otrygg miljö. Jag minns själv vilken påverkan lärarnas närvaro hade i matsalen, speciellt gällandr tryggheten.
11.49
Ja ! Det är bra att det finns vuxna i matsalarna det blir lugnare då.
11.50
Självklart ska dom det,det dummaste förslaget på länge finns viktigare saker att fokusera på
11.52
Absolut
11.52
Borde man då inte stänga lunchrestaurangen i Stadshuset också? Den konkurrerar väl i allra högsta grad med så väl livsmedelsbutikerna i området (frysta färdigrätter) som med lunchrestaurangerna i närheten? Eller är det så att reglerna inte gäller fint folk utan bara de anställda?

Självklart bör man uppmuntra till att fler lärare och vuxen skolpersonal tillbringar sin lunch i matsalen för att öka lugnet.
11.53
Lärarna ska absolut ha rätt att köpa lunch på skolan, tänk ett steg längre på elevernas säkerhet!
11.57
Med tanke på vad en portion får kosta låter 60 kr som rena rama ockret...
Hur kan konkurrensen snedvridas då det i många fall varken finns lunchrestauranger eller tid att äta en extern lunch för lärarna?
12.31
självklart ska kommunens tjänstemän äta skolmat. Ungdomarna kan bekanta sig m de personer som arbetar för kommunen, kanske ha några frågor om allt som händer o sker i kommunen etc.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer