Foto: TT

Larm om krisläge på operationsavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Flera skyddsombud vädjar nu om hjälp till Arbetsmiljöverket efter att bemanningsläget på en förlossningsrelaterad operationsavdelning på Sahlgrenska blivit akut.

– På grund av för låg bemanning finns en oro för att misstag ska göras eller vårdskador uppstå, skriver skyddsombuden.

Bemanningsläget på en förlossningsrelaterad operationsavdelning på Sahlgrenska är så ansträngt att operationssköterskor ibland måste lämna pågående ingrepp.

Det förekommer att operationer behöver utföras så tätt i tid att operationssjuksköterska måste lämna föregående operation innan den är avslutad eller en patient måste sövas utan att anestesisjuksköterska kan närvara. Undersköterskor hamnar i situationer där de får ta ansvar som överstiger deras befogenheter och kompetens.

Det skriver fyra skyddsombud för tre olika fackförbund i en vädjan om hjälp till Arbetsmiljöverket.

Vill ha föreläggande eller förbud

Skyddsombuden skriver även att anställda ibland jobbar 19 timmar i sträck och att man på grund av stress börjar brista i flertalet obligatoriska uppgifter, exempelvis apparatkunskap och hygienrutiner.

Bemanningsläget på avdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset ska ha ställts på sin spets när 14 specialistsköterskor och tre undersköterskor slutat.

Ett tidigare löfte om en utökad personalstyrka rann därmed ut i sanden, enligt skyddsombudens begäran.

Verksamhetschefen har i ett svar till ombuden skrivit att både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder genomförts för att förbättra arbetsmiljön men ombuden upplever inte att detta har hjälpt, utan vänder sig nu till Arbetsmiljöverket med en begäran om ett föreläggande eller förbud för att avhjälpa bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.