Jonna Sjöberg Lindeblad, verksamhetschef på Anestesi, Operation och Intensivvård på Östra sjukhuset. Foto: Privat/TT

Sahlgrenska: Patienter behöver inte oroa sig

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på anestesi- och operationssjuksköterskor på operationsavdelning 2 på Östra sjukhuset. Facket larmar om att personalen får jobba 19 timmar i sträck. Men patienterna behöver inte känna någon oro, säger verksamhetschefen.

Jonna Sjöberg Lindeblad, verksamhetschef på Anestesi, Operation och Intensivvård, som omfattar operation 2, det området som skyddsombuden larmar om, säger att hon förstår deras oro.

– De har en tuff arbetssituation nu. Vi är underbemannade på operation 2. De har fått jobba mer än vad som är bra, och jag förstår att de är stressade och mår dåligt över situationen som har uppstått, säger hon.

2017 omlokaliserades hela Göteborgsområdets förlossningsvård till Östra sjukhuset och i och med detta behövde Östra Sjukhuset rekrytera 20 nya medarbetare för att klara den nya arbetsbelastningen. Men nyrekryteringen har inte lyckats och istället har ett flertal anställda valt att sluta, just på grund av arbetsbelastningen.  

LÄS MER: Larm om krisläge på operationsavdelning

Nationell brist på sjuksköterskor

Enligt Jonna Sjöberg Lindeblad har sjukhuset arbetat på flera olika sätt för att förbättra arbetsmiljön och rekrytera de medarbetare som behövs. Bland annat erbjuder man betald specialistutbildning för allmänsköterskor och ska implementera en karriärsstege för specialistsjuksköterskorna. Men detta har inte räckt.

– Vi har haft många annonser ute, men vi har inte lyckats rekrytera den personal som behövs. Men vi jobbar vidare med nya metoder, det är ett långsiktigt arbete, säger Jonna Sjöberg Lindeblad.

Under tiden som sjukhuset har sökt personal har man använt sig av bemanningssjuksköterskor, men dessa har inte kunnat fylla alla luckor, och därför har personalen fått jobba övertid.

Vårdenhetschefen uppskattar att verksamheten i dagsläget saknar 21,5 årsarbetande anestesisjuksköterskor och 13 operationssjuksköterskor för att uppnå bemanningsmålet för patientsäkerhet och arbetsmiljö.

– Det är en nationell brist på narkossköterskor och operationssköterskor. Det är svårt i hela landet, säger Jonna Sjöberg Lindeblad.

”Patienterna kan känna sig trygga”

Enligt sjukhuset skapar kombinationen av stafettläkare, bemanningssjuksköterska och nyanställd undersköterska på avdelningen en otrygg känsla. Personalen är rädd att något ska hända patienten. Många patientsäkerhetsincidenter har rapporterats, även om ingen blivit allvarligt skadad, enligt sjukhuset.

Men det betyder inte att patienterna ska känna någon oro, säger Jonna Sjöberg Lindeblad.

– Patienterna kan känna sig trygga. Personalen på operation 2 är väldigt rutinerad och väldigt engagerad. Patienterna som kommer hit kommer inte att drabbas av detta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.