Ulf Laurin placerades på boendet Höglunda av Alingsås kommun. Foto: SVT

Larm om misär på boende för hemlösa: ”Som en soptipp”

Uppdaterad
Publicerad

Alingsås kommun placerar hemlösa på ett boende som beskrivs som ”ren misär”. Boendet har omgärdats av stora mängder skräp, uppgrävda vattenledningar och övergivna bilar.

– Det såg ut som en soptipp rent ut sagt, säger en tidigare placerad.

Enligt socialtjänsten i Alingsås är boendesituationen skälig.

SVT besökte boendet utan de ansvarigas vetskap. I klippet ovan ser du vad reportern möttes av på platsen.

Höglunda ligger i den lilla byn Gräfsnäs utanför Sollebrunn i Alingsås kommun. Byn består till största del av idylliska villor, precis vid sjön Anten. Men längs Antenvägen finns ett litet kluster av fastigheter som länge har skiljt sig från resten av omgivningen.

Det är här socialtjänsten i Alingsås placerar socialt utsatta personer som saknar tak över huvudet. Alingsås Tidning var i en granskning först med att rapportera om kritiken mot boendet.

En av personerna som placerats på Höglunda är Ulf Laurin. Efter en livskris fann sig Ulf i en situation där han saknade en plats att bo. Men när socialtjänsten körde honom till Höglunda fick han en chock.

– Jag trodde inte det var sant. Allt var uppgrävt. Det såg ut som en soptipp rent ut sagt. Jag frågade: Bor det verkligen människor här? Ja, sa dom och ryckte på axlarna, säger Ulf som först berättade om sina upplevelser för Alingsås Tidning.

Mådde psykiskt dåligt

Ulfs bror Seth Sjöblom sitter med under i intervjun, och säger att även han blev bestört när han såg skicket på boendet, utvändigt och invändigt. 

– Det var förfärligt. Jag skulle inte ens låta mina hundar bo där, säger han.

Ulf, som tidigare suttit i Alingsås kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, säger att han mådde fysiskt och psykiskt dåligt över att behöva bo på Höglunda.

Orosanmälan från ambulansen

Ulf lider av diabetes och hämtades en gång av en ambulans på boendet. En i personalen blev så upprörd av skicket på boendet att han ringde in en orosanmälan till kommunen.

”XX berättar att det är en sådan misär att han aldrig har sett något liknande, trots sina 17 år vid ambulansen”, står det i anmälan.

Andra personer som SVT varit i kontakt med och som antingen bott på boendet, eller varit inuti av andra anledningar, bekräftar bilden. Den genomgående termen som används är ”misär”.

Kommunen har vid två tillfällen förra året fått ställa ut en vattentank då det saknats rinnande vatten till de boende. Enligt boendets ägare ska det endast varit avbrott i vattenförsörjningen i någon dag, och endast vid ett tillfälle. Men från kommunens sida säger man att vattentankarna stått där betydligt längre, mer än en vecka åt gången.

Akutstädar inför SVT:s besök

När SVT besöker platsen utan de ansvarigas kännedom är området stökigt, med uppgrävda diken längs vägen, öppna brunnslock, rostiga, övergivna bilar och en utbrunnen traktor.

Av en boende blir vi insläppta i källaren där taket läcker och det är smuts och skräp överallt.

När vi kommer tillbaka några veckor senare, för en bokad intervju, har platsen dock städats upp. Mycket av skräpet har forslats bort under en akutstädning både invändigt och utvändigt inför intervjun. Detta bekräftas av boendets platsansvarige, Holger Andersson.

– Det kanske inte är så bra, medger han.

Hör den platsansvarige om städmanövern inför SVT:s besök.

Tidigare flyktingboende

Höglunda har tidigare varit ett flyktingboende. Den verksamheten avvecklades 2017, och även under den tiden drog boendet på sig anmälningar och klagomål.

Bland annat upptäcktes det att boendet saknade varmvatten, att brandvarnarna inte fungerade och att renhållningen var bristfällig. Vid en oanmäld inspektion av kommunens miljöskyddskontor konstaterades bristerna vara omfattande, och nämnden skrev även ett brev till Migrationsverket för att uppmärksamma dem på bristerna på boendet.

Trots kommunens tidigare kritik började Alingsås sommaren 2019 köpa boendeplatser på Höglunda för dem som av något skäl var akut hemlösa.

Bedömer boendet som skäligt

Holger Andersson säger att man är förvånad över den senaste tidens kritik och att det alltid varit rent och snyggt i de delar av husen där socialtjänsten har placerat människor. Det ska inte finnas mögel och det har alltid funnits både värme och rinnande vatten, förutom under en kortare period.

SVT har även varit i kontakt med boendets ägare som säger att han inte känner igen sig i kritiken och att skicket på boendet alltid varit bra, även om det har varit stökigt utanför.

Några veckor efter intervjun med den platsansvarige skickar Holger Andersson ett protokoll från en besiktningsman, som har kontrollerat boendet på företagets begäran, och inte hittat några avvikelser i inomhusmiljön.

”Sett helt ok ut”

Alingsås kommun har i skrivande stund tre personer placerade på Höglunda. Man säger att man vid flera tillfällen besökt boendet, och bedömt det som skäligt.

– Det har varit uppgrävt utanför och det har varit problem med vattnet. Men i övrigt har det sett helt ok ut, säger Tanja Mattsson, avdelningschef på socialtjänsten i Alingsås kommun.

Hör Tanja Mattsson förklara varför hon tycker boendet är skäligt.

Kommunens och socialtjänstens ansvar för boende

Kommunerna ansvarar för att det finns bostäder till invånarna i den egna kommunen och ska planera bostadsförsörjningen utifrån kommunens framtagna riktlinjer.

Kommunens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att människor som bor eller vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Det finns inga bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, som ger bostadslösa en allmän rätt till att få en bostad av socialtjänsten. Däremot kan socialtjänsten i särskilda fall vara skyldig att tillhandahålla en bostad som bistånd.

Rätt till bistånd i form av bostad som uppfyller kraven på skälig levnadsnivå har i rättspraxis rört situationer när en person eller familj är helt bostadslös och har speciella svårigheter att på egen hand skaffa bostad.

Källa: Kunskapsguiden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.