Foto: Kustbevakningen

Oljeutsläpp utanför Vinga

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevaknings flyg är upp i luften under måndagen för att kartlägga oljeutsläppet utanför Vinga på söndagen.

– Vi har varit ute med flyg och mindre enheter sen tidigt i morse, säger Hanna Buhler Adolfsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen. 

Under söndagen larmades Kustbevakningen om oljeklumpar i vattnet mellan Vinga och inloppet till Göteborg. Kustbevakningen inledde en miljöräddningsoperation och en enhet jobbade på plats för att ta upp oljan. Oljan gick in mot Känsö.

– Trafiken i det här området är väldigt intensiv och vi kan inte härleda oljan till något specifikt fartyg i nuläget, säger ledningscentralsbefäl Ragnhild Bussqvist.

Klockan 17.50 på söndagskvällen hade oljan nått Flata brunskär, Trinda brunskär och Känsö.

Kustbevakningens miljöskyddsfartyg KBV 010 var på plats tillsammans med fyra mindre enheter. Man inledde även samverkan med räddningstjänsten Storgöteborg.

Klumparna förångas och dunstar

På måndagsmorgonen kunde Kustbevakningen konstatera att det varma vädret gjort att klumparna förångats och minskat i storlek.

– Det är positivt, det är naturens sätt att ta hand om oljan. I nuläget bedömer vi att klumparna är för små och för utrspridda så vi sanerar inte.

Kustbevakningen kommer att fortsätta att flyga under måndags förmiddagen och eftermiddagen för att kartlägga området och se så att man inte missat något.

Utsläppets spridning gör det svårt att uppskatta den totala mängden olja som kommit ut. Kustbevakningens enheter har hittills tagit upp cirka 100 liter olja. Vad som orsakat utsläppet är ännu okänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.