Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Ella Persson var under onsdagen på plats vid skogsbranden i Ulricehamn, samtidigt som släckningsarbetet pågick. Foto: Joakim Eriksson/SVT

Stor skogsbrand i Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

En större skogsbrand rasar i Nitta utanför Ulricehamn. Larmet kom in under onsdagseftermiddagen, och räddningstjänsten får stöd av flygplan från MSB.

– Vi har ingen kontroll alls över branden. Det här är ett arbete som kommer att fortsätta i många dagar, sa Viktor Fritzson under onsdagskvällen när räddningsledare var på plats.

Starta klippet ovan för att se SVT:s reporter rapportera på plats från det dramatiska släckningsarbetet

Under torsdagsmorgonen uppger räddningstjänsten att man lyckats omringa branden.

Under onsdagseftermiddagen kunde branden hittas med hjälp av drönare och räddningstjänsten påbörjade släckningsarbetet från två fronter. Räddningstjänstens enheter på plats är från Borås, Hökerum, Fristad och Ulricehamn.

– Vi har haft en fruktansvärd vind. Vi har beställt mer resurser med flygplan, för när vindarna tar i så mycket är det fara för våra liv när vi står och släcker, säger räddningsledare på plats Viktor Fritzson.

MSB stöttar med flygplan

Räddningstjänsten uppskattar den eldhärjade ytan till cirka 25 hektar.

– Vi har kontroll på den södra delen och lite på flankerna, men spetsen på branden har vi ingen kontroll på alls, säger Viktor Fritzson.

Flygplan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, deltar i släckningsarbetet. Enligt räddningstjänsten finns inga byggnader som hotas av branden i området.

– Den enda faran för människor är för våra brandmän som är i skogen och kämpar och sliter, säger Viktor Fritzson.

Nattens fukt hjälper

Sent på onsdagskvällen meddelade räddningstjänsten att branden var inringad men att släckningsarbetet fortsätter under den kommande natten.

– Kvällens och nattens fukt hjälper till att dämpa intensiteten, men vi behåller många enheter på plats under natten och så gör vi en ny bedömning imorgon bitti, säger Bo Sandström, vakthavande befäl på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.