Polis är på plats vid Övre Husargatan i Göteborg. Foto: SVT

Larm om skottlossning i Haga i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats tillkallades till Haga i centrala Göteborg efter att vittnen sett två maskerade män som tros ha varit beväpnade med någon typ av grövre vapen. Flera personer i området har kontrollerats av polis.

Larmet kom till polisen vid 19.32 på tisdagskvällen. Enligt vittnen ska två maskerade män på en moped ha avlossat någon typ av automatvapen eller gevär vid Pilgatan och sedan ha lämnat i riktning mot Övre Husargatan. Polisen har lagt stor vikt vid ett garage i området.

– Det vi tror oss veta just nu är att det vapen som varit synligt i händerna på en person aldrig har blivit avlossat. Det är oklart om det är ett riktigt vapen, men vad vi antar att det är det och rubricerar händelsen som grovt olaga hot och grovt vapenbrott, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst, vid 20.30.

Vapnet tros inte ha avlossats

Polisen har alltså inte hittat något som tyder på att något vapen har avlossats trots vittnesuppgifter.

– Det finns inget som styrker uppgiften att någon har skjutit.

Hur hanterar ni vittnesuppgifterna om att vapnet har avlossats?

– Vi är ganska vana vid att stressen tar över. Om någon ser ett vapen i en hand är det lätt att bli stressad och uppifterna till polisen blir då att det handlar om en skottlossning.

Polisen har kört in i ett parkeringsgarage. Foto: SVT

SVT:s reporter på plats har sett personer kontrolleras och vissa personer har placerats i polisbilar.

– Vi har kontrollerat ett antal personer i området. Vi har inte kunnat styrka någon misstanke, men det har förekommit olika personer som vi haft anledning att titta på, säger Stefan Gustafsson.

Varför har just dessa varit av intresse?

– Är man på en plats där ett skjutvapen har varit synligt så är man så klart i högsta grad intressant.

Är det någon som har gripits?

– Ingen är frihetsberövad, vi har kontrollerat ett antal personer och bilar, men det har inte lett till något. Nu ska vi se om vi kan hitta någon bakgrundsförklaring till det som hänt.

Tungt beväpnade

Enligt SVT:s reporter som befanns sig området körde polisen in i ett parkeringsgarage under insatsen och några av poliserna var tungt beväpnade.

Det fanns så vitt polisen vet inte någon skadad på plats. Polisen avslutade insatsen på plats vid 21.45 men jobbar vidare med att utreda händelsen.

Polisen har inga nya uppgifter om händelsen på onsdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.