Lars Vilks under ett av sina sällsynta föredrag. Foto: arkivbild TT

Lars Vilks deltar i Göteborgskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks lever med ständigt polisbeskydd på hemlig ort. Han gör mycket få framträdanden. Men på fredagskvällen deltog han i en debatt om yttrandefrihet i Göteborg.

Sedan hans konstverk ”Profeten Muhammed som rondellhund” blev känt 2007 har terrororganisationer som al-Qaida, IS och al-Shabaab uppmanat sina anhängare att döda den svenske konstnären.

– Här är en person som använt det fria ordet på sitt sätt och fått betala ett högt pris för det. Om man menar allvar med det fria ordet så är det viktigt att alla har rätt att yttra sig oavsett åsikt. Därför kändes det självklart att bjuda in honom, säger Nils Hanson som är grävgeneral på den årliga konferensen om grävande journalistik där debatten äger rum. 

Lars Vilks

Stort säkerhetspådrag

Säkerhetsarbetet är omfattande och alla deltagare måste passera metalldetektorer för att komma in i kongressfoajén på Svenska mässan. Sista programpunkten för kvällen heter ”Late night show” och har temat ”Det fria ordet”. Debatten leds av Janne Josefsson och Belinda Olsson. Att Lars Vilks ska delta har hållits hemligt in i det sista.

– Jag känner mig trygg i att våra förberedelser är goda. Det finns gott om poliser och säkerhetsvakter på plats, säger Nils Hanson.

Kan det inte innebära en risk att befinna sig i samma lokal som en person som lever med ett dödshot?

– Att ha det som argument för att inte bjuda in honom tycker jag inte håller. Det fria ordet förpliktigar. Jag hoppas att så många som möjligt vill komma och lyssna på debatten och inte känner farhågor inför den, men jag har också full respekt för dem som inte kommer.

”Viktig påminnelse”

Strax före klockan 16 nåddes deltagarna på konferensen via sms av beskedet att Lars Vilks kommer medverka.

Jonathan Falck, före detta chefredaktör på Göteborgsposten, tycker att det är intressant.

– Det är en viktig påminnelse om att även om det han gjorde var för länge sedan, lever han fortfarande på det här sättet. Det är priset han fått betala för att vara en fritänkare, säger han.

Lever under dödshot

Lars Vilks gör mycket få framträdanden idag och lever med ständigt polisbeskydd på hemlig ort sedan Charlie Hebdo-attentatet i Paris i januari och terrordådet i Köpenhamn i februari förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet