Genrebild. Foto: TT

Läsarnas reaktioner efter SVT:s reportage

Uppdaterad
Publicerad

Många läsare har reagerat på SVT Nyheter Västs reportage om att många barn till ensamstående mammor inte har råd att delta i sommaraktiviteter.

Åsikterna är blandade, en del tycker att det finns många gratisaktiviteter som man kan utnyttja, medan andra tycker att tid och pengar inte räcker till.

Det finns även flera som tycker att det är ett viktigt ämne och delar sina egna erfarenheter av att ha varit i samma situation som barn eller som föräldrar. 

Ångest och lögner

En läsare som berättar om sina egna erfarenheter som barn är Suss:

”Kommer fortfarande ihåg vilken ångest man hade inför sommarlovet. Jag var tolv när jag förstod hur fattiga vi var. Mamma jobbade och slet, och vi barn hjälpte till så gott vi kunde. Pappa såg vi knappt röken av. Han var upptagen av sin nya familj.”

En annan som känner igen sig är Lars-Erik:

”Jag minns det kvinnan berättade om, för jag gjorde likadant själv när jag var i lågstadieåldern, men med följden att jag fick en reprimand från min fröken som sa att det var fult att ljuga.”

Gratisaktiviteter

Det fanns även läsare som kommenterade att det finns många gratisaktiviteter som anordnas bland annat av kommuner.

”Det finns massor av gratis aktiviteter här vårt land, man behöver inte åka på solsemester till Medelhavet.”

Gunnar Kampe är en av dem som säger att han såg detta problem tidigt i Hammarkullen och gjorde något åt det. 

”Jag såg problemet redan 1970 på Hammarkullen. 1972 startade vi badresor 4 veckor för Angereds barnen. Nu går vår sommarkyrka mot halvsekelsjubileum . Barn, ungdomsledare, anställda. Tack alla som sponsrar.”

Tid och pengar inte räcker till

En ensamstående mamma vid signaturen Anna skriver:

”Jag har aldrig haft råd att ta barnen utomlands. Mina barn har aldrig sovit på hotell. Mina barn kan inte gå på aktiviteter. De har inga egna skridskor. Min yngsta har ingen cykel. Jag har inte råd att vara hemma från jobbet när jag är sjuk. Oväntade utgifter får aldrig inträffa.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.