Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Lasse i Göteborg nekades att rösta – var redan avprickad: ”Förbannad så jag kokar”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är så förbannad att jag kokar!

Det säger Lasse Bjerdén, 67, i Torslanda efter att ha försökt, men nekats, att rösta. Valförrättarna på Nordlyckeskolan påstod att han redan hade röstat – och samma sak har hänt flera göteborgare, enligt valnämnden.

Lasse Bjerdén står kvar utanför vallokalen med röstkort och valsedlar i näven.

– Det är ju bara att slänga de här nu, konstaterar han ilsket.

Följt valdebatterna

I fyra-fem veckor har han följt valdebatter och satt sig in ordentligt i de olika sakfrågorna för att kunna göra ett bra val. Men när han kom till vallokalen i Nordlyckeskolan fick han veta att det redan fanns ett streck över hans namn – som om han redan röstat. Han ombads att lämna lokalen.

– Jag har inte röstat tidigare i år. Jag är både förbannad och frustrerad nu! säger han.

”Jättebeklagligt”

Den ilskan kan Frida Nowotny, valchef på Valnämnden i Göteborg, förstå.

– Det här är jättebeklagligt. Det är det värsta som kan hända. För det innebär att en person har fråntagits sin rösträtt. Vi tar jätteallvarligt på det och har utrett om vi kan se att det är en felaktig avprickning, men vi kommer inte längre än så här, säger hon.

Enligt henne måste man neka någon som redan blivit avprickad att rösta.

– Undantaget är om vi kan göra en korrigering efter att ha försökt utreda vad som kan ha gått fel. Men då måste den andra väljare som felaktigt inte blivit avprickad hittas. I detta fall har vi inte kunnat hitta något sådant fel.

Flera fall

Frida Nowotny säger att det finns minst tre liknande fall bara i Göteborg. Enligt henne är det dock snarare färre fall i år än föregående val.

– Systemet är inte hundraprocentigt. Det är människor som tar emot och det finns alltså alltid risk för handhavandefel, som det troligen handlar om i det här fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.