• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

En lastbil uppges ha backat 1-2 kilometer på motorvägen norr om Torp i Uddevalla. Foto: Google earth/SVT

Lastbil backade mot trafiken på E6

Uppdaterad
Publicerad

En utländsk lastbil ska ha fastnat i en backe på E6 vid Uddevalla och börjat backa mot trafiken. Polis är på plats och har fått stopp på lastbilen.

– Med rådande väderlek kan det vara förenat med livsfara, säger polisen.

En utländsk lastbil fastnade i en backe på E6 norrut i höjd med Torp i Uddevalla och började backa mot trafiken på motorvägen för att ta sig därifrån.

Första larmet kom in till polisen vid 14.46 och man var på plats strax efter klockan 15.

– Det enda han tänker på är att komma ifrån den här backen, och då börjar han att backa tillbaka till nästa avfart, säger Christer Fuxborg, polisen presstalesperson.

Mycket halt på platsen

Det uppges vara mycket halt på platsen och Trafikledningscentralen har skickat ut en bil för att salta backen. Lastbilen ska ha backat i cirka 1-2 kilometer på motorvägen innan polisen fick stopp på den.

– De har ofta inga vinterdäck på sina bilar, och inga kedjor heller. Då blir han ståendes där och så tar han beslutet backa för att ta sig från platsen. Vilket man så klart absolut inte får göra, säger Christer Fuxborg. 

Föraren kan komma att misstänkas för vårdslöshet i trafik.

– Det kan finnas anledning att ifrågasätta hans yrkeschaufförsbeslut när han tar beslutet att backa på en motorväg. Med det rådande väderläget och begränsad sikt så är det här nästan förenat med livsfara, säger Christer Fuxborg.

Vägen inte avstängd

Enligt Trafikverket påverkas trafiken inte så mycket på platsen och vägen är inte avstängd.

– Polisen är på plats och har satt på blåljus så folk verkar se att något händer och saktar ner när de kör förbi, säger Sara Lindström, mediekommunikatör på Trafikverket.

Vid 16-tiden på eftermiddagen stod lastbilen och polisen fortfarande kvar och inväntade saltning av underlaget, innan lastbilen skulle få köra vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.