”Det är för stor åverkan på en känslig miljö”, säger Torbjörn Lundh, egenföretagare och debattör. Foto: SVT

Hätsk debatt kring enorma laxodlingen i Sotenäs: ”Kan bli en infarkt för kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals jobb och miljonintäkter till kommunen å ena sidan. För stort och för osäkert, menar vissa.

Den planerade laxodlingen i Sotenäs väcker kritik.

– Det kan bli en infarkt för kommunen, säger Torbjörn Lundh, egenföretagare och debattör.

Det var under hösten 2019 som flera Västsvenska kommuner kontaktades av Position Väst, en företagsetableringsservice, om en eventuell etablering av en laxodling. Kraven från företaget var svåra att nå upp till för de allra flesta, men Sotenäs kommun högg på erbjudandet.

Nästan sex månader senare höll Sotenäs kommun och Lighthouse finance en presskonferens: Europas största laxodling ska byggas i kommunen. För Sotenäs skulle etableringen innebära miljonintäkter: bara hyran för det 140 hektar stora området skulle ge över 20 miljoner årligen. Lägg därtill tusentals nya arbetstillfällen som i sin tur skapar andra möjligheter.

Flera informationsträffar

Men sen presskonferensen har allt fler kritiska röster höjts, även om många är positiva till planerna. Stundtals har diskussionen varit hätskt på sociala medier.

– Miljöpåverkan blir för stor, sen tror jag att många har svårt att ta till sig storleken. Det är som tio Liseberg och bara jordmassorna är som ett halvt Västlänken. Det är gigantiskt , säger Torbjörn Lundh som är en av de mest kritiska debattörerna.

Under hösten har Lighthouse Finance och Sotenäs hållt flera informationsträffar för att svara på frågor om laxodlingen.

– Omfattningen är svår att ta till sig, det är stort, säger kommunens näringslivsutvecklare Tomas Larsson vid en informationsträff.

Laxodlingen, som består av fem separata delar inklusive bland annat odling och slakteri, planeras bli 2,1 kilometer lång och 3-400 meter bred. En av världens största fabriker. Men företaget menar att man siktar på att bli en av de mest miljösmarta. Frågorna på träffarna handlar mycket om just det, mijöpåverkan.

Siktar på start 2023

Roy Höiås driver etableringen. Han är väl medveten om diskussionerna, vissa av kritikerna har fått sitta ner tillsammans med honom.

– Många har haft en uppfattning som inte är förankrad i fakta, det är lite jobbigt. Men också viktigt. För vi vill reda ut vad som är fakta, säger han.

Vilken är den allvarligaste missuppfattningen?

– Det har varit att vi skulle förbruka allt sötvattnet i kommunen, det är självklart inte sant.

Företaget planerar att lämna in en miljöansökan före årsskiftet och säger att man skulle kunna slakta den första laxen redan 2023. Full produktion ska, enligt företaget, uppnås 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.