Hör Geir Lolleng om varför han hoppar av jättesatsningen på laxodling utanför Kungshamn i klippet ovan. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Affärsman hoppar av laxsatsning i Sotenäs – efter SVT:s frågor

Uppdaterad
Publicerad

En av världens största landbaserade laxodlingar planeras utanför Kungshamn i Bohuslän. SVT Nyheter Väst kan nu avslöja att en av affärsmännen bakom satsningen, norrmannen Geir Lolleng, i flera år jagades av Kronofogden för en skatteskuld på 10 miljoner – som aldrig betalades. Efter en intervju med SVT väljer affärsmannen nu att hoppa av laxprojektet.

Hör affärsmannen Geir Lolleng om varför skatteskulden inte betalades.

Det var efter konkursen av Delling Group 2008 som den norska affärsmannen Geir Lolleng drog på sig stora skulder.

Dåvarande Länsrätten i Stockholm beslutade att han personligen var återbetalningsskyldig på 12,2 miljoner i obetalda skatter och avgifter till svenska staten.

Men merparten av de pengarna skulle aldrig betalas.

Försökte ta kontakt

Kronofogdemyndigheten gjorde mellan 2009 och 2011 upprepade försök att komma i kontakt med honom, enligt en skrivelse från Skatteverket till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Den uppgift man hade att gå på var en adress i London, men vare sig på den eller nya adresser som framkom i Storbritannien kunde myndigheten få kontakt med Lolleng. I februari 2011 konstaterade Kronofogdemyndigheten att man inte längre visste vilket land som Geir Lolleng befann sig i och avslutade det aktiva letandet.

Skulderna preskriberas

I oktober 2013 uppgick skulderna till dryga 10,3 miljoner. Då ansökte Skatteverket om att förlänga preskriptionstiden för skatteskulden med motivering att man inte lyckats komma i kontakt med Lolleng för att driva in skulden. Förvaltningsrätten beslutade att gå med på detta och förlängde tiden till 31 december 2018.

Men inget nytt framkom under de åren och skulden är sedan den 1 januari 2019 preskriberad.

Drygt ett år senare presenteras Geir Lolleng som en av tre styrelseledamöter för Quality Salmon i Sotenäs som vill bygga Europas största landbaserade laxodling utanför Kungshamn.

Bor på Filippinerna

När SVT Nyheter Väst kommer i kontakt med Geir Lolleng befinner han sig på Filippinerna där han numera bor och arbetar som affärsadvokat. Han säger att han inte känner till att Kronofogden sökt efter honom utomlands.

Ska man tolka det som att du undanhöll dig svensk skatt?

– Nej, nej, nej. Jag träffade företrädare för Kronofogdemyndigheten många många gånger, så det har jag absolut inte gjort.

Så Skatteverket har fel när de skriver att Kronofogden inte lyckats nå dig?

– Nej, jag bestrider ju inte att det är en skatteskuld. Men jag vill vara tydlig i det att jag inte har undanhållit mig någon skatt.

Hur kommer det sig att du inte betalade skatteskulden?

– För att jag inte hade pengar, jag förlorade allt jag ägde genom konkursen.

Lämnar bolaget – efter SVT:s intervju

Mindre än en timme efter att intervjun avslutats ringer Geir Lolleng sin affärskollega Roy Høiås och meddelar att han vill avsäga sig sin styrelsepost i Quality Salmon Sotenäs.

– Orsaken till att han lämnar styrelsen är att det har varit mycket fokus kring hans historia från 2009 som han menar inte är fördelaktigt för Quality Salmon och inte har något med företaget att göra. Etableringen av Quality Salmon tjänar inget på att ha den här negativa publiciteten, säger Roy Høiås till SVT Nyheter Väst.

Visste du om att Kronofogdemyndigheten försökt nå honom i flera år för en obetalad skatteskuld?

– Vi kände till historien, men trodde inte att det skulle ha någon betydelse för hans roll som styrelsemedlem.

Enligt Roy Høiås kommer ska inte laxprojektet påverkas av Geir Lollengs avhopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.