Ledarbytet i M kan öka chanserna för ett maktbyte

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att tvingas avgå efter ett valnederlag är illa.

Att stanna kvar hade riskerat att vara värre.

På det sättet var Jonas Ransgårds besked om att han lämnar posten som gruppledare inte oväntat. Men när Moderaterna i Göteborg på måndag ska välja en ny ledare så står inte bara platsen som gruppledare på spel, utan också möjligheten att ta över makten i Göteborg.

Fouad Youcefi

Reporter

I valet 2010 fick Moderaterna över 25 procent av rösterna i kommunalvalet i Göteborg. Siffran i år blev omkring 14,5 procent. Det är en remarkabel nedgång över lång tid.

En grupp inom Moderaterna i Göteborg har satts samman för att utvärdera valnederlaget. Men syndabocken är redan utsedd, Jonas Ransgård.

Redan förra veckan gick flera moderater öppet ut och krävde hans avgång, och bakom kulisserna fanns många fler som i tysthet ville se en ny ledning i Göteborg.

Att Jonas Ransgård skulle röstas bort som gruppledare inom kort föreföll alltså sannolikt. Men på onsdagen valde Jonas Ransgård att själv meddela att han inte ville ställa upp till omval. Han slapp därmed nesan av att inte bli nominerad av partiets valberedning.

Men vad händer nu?

På måndag väljs Moderaternas nya gruppledare. Valberedningen som ska föreslå en ny kandidat var länge kryptiska med vilka namn de kunde tänka sig. Men bland många göteborgsmoderater verkar ett namn vara mer troligt än något annat: Hampus Magnusson.

Den redan erfarne 34-årige politikern har de senaste åren vunnit två rådgivande provval inom Moderaterna – och båda gånger fått fler röster än Jonas Ransgård. Medan Ransgård ofta framstått som pragmatisk, statsmannamässig och nästan tråkig ibland, så skulle M med Hampus Magnusson få en ledare med rakare och ibland fränare ton, inte minst när det gäller flykting- och integrationspolitik och bostadspolitik.

Större chans för maktskifte

Det enda som egentligen talar emot Hampus Magnusson är – hans far. Johnny Magnusson är Moderaternas starke man i Västra Götalandsregionen, och att far och son skulle leda två så viktiga delar av Moderaternas verksamhet i Västsverige sticker i ögonen på en del internt i partiet. I så fall har Magnussons parhäst Axel Josefson ett relativt gott stöd runtom i partiet.

Oavsett vem som leder M den kommande mandatperioden så står mycket mer på spel än bara titeln. Ransgårds avgång kan innebära nämligen en större chans för M och Alliansen att ta över makten i Göteborg. Stötestenen är precis som tidigare att ett maktövertagande skulle kräva ett samarbete med demokraterna.

Kompromisser kring Västlänken

Och trots att det inom Moderaterna tycks finnas en bred samsyn kring att Västlänken är ett bra projekt – som varken kan eller ska stoppas – så kommer den nya gruppledaren för M ha ett större manöverutrymme i frågan, och vara mindre fastlåst vid tidigare uttalanden från exempelvis Ransgård under valrörelsen.

Det blir alltså lättare för en ny moderatledare att gå med på vissa mindre kompromisser kring Västlänken.

Men, och det är ett stort men, såväl Hampus Magnusson som Axel Josefson har helhjärtat stöttat Västlänken gång på gång under de senaste åren. Så några helomvändningar kan det rimligtvis inte bli tal om.

På måndag vet vi vem som tar över Moderaterna i Göteborgs stad. Men hur Göteborg ska styras är vi fortfarande långt ifrån att få reda på.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.