Helen Eliasson (S), regionråd i opposition och Johnny Magnusson (M), regionråd. Foto: S/M

Mycket oklart läge i Västra Götalandsregionen

Uppdaterad
Publicerad

I det preliminära valresultatet för Västra Götalandsregionen tappar den styrande koalitionen alliansen + MP sin majoritet. Inte heller de rödgröna kan bilda majoritet. Sverigedemokraterna ökar med 3,5 procentenheter, men de övriga partierna vill fortfarande inte samarbeta med dem.

Det slutgiltiga valresultatet i Västra Götalandsregionen är klart först på onsdagen. Men redan nu visar siffrorna att den styrande koalitionen tappar sin majoritet. Inte heller de rödgröna kan bilda majoritet sedan Socialdemokraterna backat.

Den senaste mandatperioden har Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styrt regionen med sammanlagt 76 av 149 mandat i regionfullmäktige. Men söndagens val ritade om kartan. Nu har partierna 71 mandat tillsammans, vilket inte räcker till en majoritet och därmed kan öppna upp för nya samarbeten.

Val 2018 Väst
M, MP och S backar i årets regionval. Foto: Valmyndigheten

M: Finns inte på tapeten att samarbeta med SD

Men M vill inte förändra sitt nuvarande samarbete med MP, L, C och KD, trots att de inte får majoritet. I SVT Nyheter Västs regionala valdebatt 23 augusti var M något otydlig kring ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.

På måndagen är han betydligt tydligare i sitt besked.

– Min plan är att vi fem partier som haft ledningen ska fortsätta med det. Det viktiga är att inte få majoriteten emot sig.

Kommer ni samarbeta med SD för att få en majoritet?

– Jag ser ingen anledning till att göra det, det finns inte fem partier som vill ställa upp på det, och inte heller mitt eget parti, så varför göra det? Det är inte aktuellt.

För att förtydliga, kan detta förändras så att ni samarbetar med SD?

– Det finns inte överhuvudtaget på tapeten just nu, säger Johnny Magnusson.

S: Vi kan aldrig samarbeta med SD

Socialdemokraterna har hela tiden sagt att de inte tänker samarbeta med SD. En inställning de håller fast vid.

Helen Eliasson poängterar att inte alla röster är räknade men att hennes parti fått störst förtroende i regionen, trots att de förlorat 3,3 procentenheter.

– Nu är det oerhört viktigt att ha en ödmjuk inställning för att få det att fungera. Vi är beredda att samarbeta med alla partier förutom SD. Och utifrån valresultatet är det osannolikt att samarbeta med M. Men vi har erfarenhet av att samarbeta med liberala partier och MP, säger hon och lägger till:

– Nu måste vi se hur kan vi ta ansvar och värna regionen. Vi är en garant för att hålla de främlingsfientliga strömningarna ute. Jag tycker inte Moderaterna varit lika tydliga i det.

Statsvetaren: Rimlig utgång

Maria Solevid är lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och SVT Nyheter Västs valexpert. Enligt henne råder en ”samarbetspragmatism” som präglar landsting och kommun. Det vill säga att partierna är öppna för samarbete. Och Moderaternas hållning förvånar henne inte.

– Det är en rimlig utgång. Det Moderaterna spelar på är att oppositionen är splittrad vilket gör att de inte får en majoritet emot sig. Men de kommer också behöva stöd för att få igenom sina frågor, säger hon.

Fakta: Röster och mandat Västra Götalandsregionen

S 27 % = 43 mandat

M 18,6 % = 29 mandat

SD 12,8 % = 20 mandat

V 9,6 % = 15 mandat

C 7,6 % = 12 mandat

KD 7,6 % = 12 mandat

L 6,9 % = 11 mandat

MP 4,6 % = 7 mandat

FI 0,8 %

Övriga 4,6 %

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet