M, MP och S backar i årets regionval. Foto: Valmyndigheten

Oviss framtid i Västra Götalandsregionen efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet tappar sex mandat, Sverigedemokraterna vinner lika många. Valresultatet i Västra Götalandsregionen visar att den styrande koalitionen tappar sin majoritet. Inte heller de rödgröna kan bilda majoritet, sedan Socialdemokraterna backat.

Sedan 2014 har Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styrt regionen med sammanlagt 76 av de 149 mandaten i regionfullmäktige.

Efter valet har partierna nu sammanlagt 71 mandat. Miljöpartiet tappar 3,7 procentenheter och Moderaterna 3,1. Centerpartiet och Kristdemokraterna går däremot framåt, med 1,4 respektive 1,8 procentenheter.

Val 2018 – #dinröst

Inget självklart styre

Resultatet innebär att det inte finns någon självklar majoritet. De rödgröna har tillsammans 65 mandat, efter att Socialdemokraterna gjort ett sämre val än 2014. Blocket får därmed ett enda mandat mer än allianspartierna, som utan Miljöpartiet landar på sammanlagt 64.

I årets val backar Socialdemokraterna med 3,3 procentenheter, medan Vänsterpartiet ökar med 1,3 procentenheter.

Demokraterna väntas påverka

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest, med 3,5 procentenheter. I förra valet hade partiet 14 mandat. Nu ökar man alltså till 20.

En faktor som förväntas påverka hur den styrande koalitionen ser ut är resultatet för uppstickarpartiet Demokraterna. Partiet tog hem 17,2 procent av rösterna i kommunalvalet i Göteborg, men resultatet i regionvalet går i nuläget inte att utläsa. Partiet ingår i kategorin övriga partier, som fått 4,6 procent av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet