Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur smakar egentligen en krisberedskapslunch? Här testar eleverna på Lerums gymnasium veckans speciella meny. Foto: SVT

Lerums gymnasieelever fick testa krisberedskapslunch: ”Bra att öva om något händer”

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om leveransen av mat uteblir en vecka? En krisberedskapslunch lagades just utifrån de förutsättningarna på Lerums gymnasium under måndagen.

Maten var en del av nationella Krisberedskapsveckan, en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

För att uppmärksamma krisberedskapsveckan valde Lerums kommun en unik beredskapsmeny för skolor och förskolor. På Lerums gymnasium fick eleverna sojafärssås med pasta.

– Den var ganska bra. Jag visste inte ens att det var en sådan lunch, säger eleven Merita Hannouch.

Att vara förberedd

Lerums kommun vill med veckans meny påvisa vikten av att vara förberedd för kriser. För kommunens del handlar det generellt om att hantera saker som dricksvattenförsörjning, infrastruktur, skola, vård och omsorg vid extraordinära händelser.

Men just under måndagen fokuserade man på vad man kan göra utifall det är brist på mat. Ett budskap som förstärktes av att även kommunstyrelsen ordförande Alexander Abenius (M) satt i matsalen och åt en krisberedskapslunch.

– Vi tycker det är oerhört viktigt att vi provar att laga mat på de resurser som vi har lagrade under en kris, men också att man skall få en möjlighet att smaka på det, säger Alexander Abenius.

”Bra att öva om något händer”

Begreppets krisberedskap var nytt för många elever som SVT Väst talade med, men tanken bakom upplevdes inte som främmande.

– Ja, det kan vara bra att öva om något händer i framtiden, man tänker mer på det för att det händer massa saker just nu i världen, säger Merita Hannouch.

Krisberedskapsveckan genomförs alltid vecka 39 varje år och är en informationskampanj av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Temat för Krisberedskapsveckan 2022 är mat. MSB:s motivering får årets tema:

Pandemin, ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, förra årets it-attack mot en butikskedja och klimatförändringarna har aktualiserat behovet av livsmedelsberedskap

Vi ser att människor med intresse och lätthet tar till sig tips om ett extra matförråd hemma

Människors intresse för matlagning, odling, hållbarhet och förvaring av livsmedel ökar i takt med att omvärlden känns alltmer osäker och oförutsägbar

Att grannar har hjälpts åt med inköp under pandemin bygger motståndskraft för framtida kriser

Mat är grunden för vår existens och viktig för vår sociala samvaro. Vid kriser är matlagning ett fint sätt att samlas kring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer