Maten var en del av nationella Krisberedskapsveckan, en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.
För att uppmärksamma krisberedskapsveckan valde Lerums kommun en unik beredskapsmeny för skolor och förskolor. På Lerums gymnasium fick eleverna sojafärssås med pasta.
– Den var ganska bra. Jag visste inte ens att det var en sådan lunch, säger eleven Merita Hannouch.
Att vara förberedd
Lerums kommun vill med veckans meny påvisa vikten av att vara förberedd för kriser. För kommunens del handlar det generellt om att hantera saker som dricksvattenförsörjning, infrastruktur, skola, vård och omsorg vid extraordinära händelser.
Men just under måndagen fokuserade man på vad man kan göra utifall det är brist på mat. Ett budskap som förstärktes av att även kommunstyrelsen ordförande Alexander Abenius (M) satt i matsalen och åt en krisberedskapslunch.
– Vi tycker det är oerhört viktigt att vi provar att laga mat på de resurser som vi har lagrade under en kris, men också att man skall få en möjlighet att smaka på det, säger Alexander Abenius.
”Bra att öva om något händer”
Begreppets krisberedskap var nytt för många elever som SVT Väst talade med, men tanken bakom upplevdes inte som främmande.
– Ja, det kan vara bra att öva om något händer i framtiden, man tänker mer på det för att det händer massa saker just nu i världen, säger Merita Hannouch.