Marta Sandoval om evakueringen av Åkeredsskolan: ”En tillfällig lösning” Foto: SVT

Lokalförvaltningen: ”En tillfällig lösning”

Publicerad

På grund av fuktskador i skolbyggnaden och för att elever och lärare mår dåligt av att vara i skolan ska Åkeredsskolan nu evakueras. Inom några veckor ska skolverksamheten bedrivas i andra lokaler. Men det är bara en tillfällig lösning, enligt lokalförvaltningen.

I tisdags presenterades resultatet av den undersökning som gjorts av lokalerna. Den visade på värre fuktskador än väntat. Detta ledde till att rektorn på Åkeredsskolan och grundskoleförvaltningen beslutade att delar av byggnaden måste evakueras.

– Vi räknar med att det bara är tillfälligt, säger Marta Sandoval, fastighetschef på lokalförvaltningen.

Problem på 80-talet

Redan på 80-talet var det liknande problem på skolan. Elever blev sjuka och i golven hittades mögel. I höstas började rapporter om elever som mådde dåligt när de var i skolan komma in till rektorn. Det handlade om huvudvärk, allergiska reaktioner och enorm trötthet, bland annat. Sedan dess har en utredning av lokalerna startats.

Elever flyttades från klassrummet

Rektorn valde dessutom att låta några elever, med särskilda besvär, flytta från sina klassrum till nyare delar av skolan. Väl där blev eleverna av med besvären.

Nu letar grundskoleförvaltningen efter andra lokaler som elever och lärare kan flyttas till under tiden som lokalförvaltningen åtgärdar Åkeredsskolan.

I klippet ovan hör du Marta Sandoval om hur lokalförvaltningen kommer hantera situationen på Åkeredsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.