Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefine Löwing, socialsekreterare på Lidköpings kommun och Petra Karlsson från Kvinnojouren Linnéan. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lidköping och Trollhättan prisas i arbetet med våldsutsatta kvinnor

Publicerad

Två av landets bästa kommuner på att hjälpa våldsutsatta kvinnor ligger i Västsverige. Trollhättan toppar listan sedan flera år men nu har Lidköping klättrat upp som god tvåa.

– Det är ju ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, så vi är jättenöjda och glada, säger Josefine Löwing, socialsekreterare i Lidköping.

Kvinnojourernas riksförbund Unizon rankar vartannat år hur landets kommuner arbetar med mäns våld mot kvinnor. Fyra av fem gånger har listan toppats av Trollhättan. Lidköping har gått från 40:e plats till andra plats i senaste mätningen och det finns anledningar till det.

– Kommunen jobbar bra med samverkan mellan bland andra socialtjänsten, polis, vår kvinnojour och sedan har kommunen också gjort en kartläggning av mäns våld, säger Petra Karlsson, verksamhetsledare på kvinnojouren Linnéan i Lidköping.

Det är viktigt att hjälpen sätts in snabbt.

Indragna statliga medel

– Det är jätte-jätteviktigt och vi ser alltmer effekt av hur snabbt vi kan koppla på våra insatser, säger socialsekreteraren Josefine Löwing.

De statliga medlen till utveckling av kvinnojourernas verksamhet har dragits in, vilket sju av tio kommuner menar kommer påverka hur de arbetar. Men det väntas däremot inte få så påtaglig effekt just i Lidköping.

– Lidköpings kommun satsar verkligen och vi har till och med fått extra pengar nu, säger Josefine Löwing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.