Församlingen kan sälja både Mariakyrkan och Sigfridskyrkan om man vill. Foto: Svenska kyrkan/Tommy Hvitfeldt

Lidköping kan sälja kyrkor – för få betalar kyrkoavgift

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar församlingen i Lidköping för att kunna sälja två av tre kyrkor i staden. Det beslutade man på kyrkofullmäktige under tisdagskvällen. Anledningen är att färre betalar kyrkoavgiften.

– Vi, som många andra, måste se över hur stor vår kostym är, säger Karin Enerbäck, kyrkoherde i församlingen.

Under tisdagskvällen fattade kyrkofullmäktige det som kallas för ett inriktningsbeslut. Det innebär att församlingen får grönt ljus för att få sälja både Mariakyrkan och Sigfridskyrkan om man vill, och beslutet gäller fram till 2030.

Ska fortsätta fylla funktion i samhället

De båda kyrkorna är från 1960- och 70-talet då man satsade stort på att bygga enligt konceptet ”kyrkan mitt i byn”, som en del av nya stadsdelar i Sverige där man i stadsplaneringen också gjorde plats för olika samhälleliga funktioner.

Men nu behöver man inte kyrkorna längre, enligt församlingen, då allt färre betalar kyrkoavgiften och man måste spara pengar.

Enligt kyrkoherde Karin Enerbäck väntar man på ”signaler från kommunen” som kan bli nästa ägare av kyrkorna. När det sker, vet man inte.

– Vi får se hur vi kan se till att kyrkorna blir lokaler som forsätter att vara samhället till gagn.

Så hugade privatpersoner kan lägga ner plånboken, menar du?

– Det får vi se framöver, eftersom det kommer bli en förhandling senare när vi bestämmer oss för att faktiskt sälja.

Det finns i dag inga klausuler i beslutet som begränsar vem eller vilka som i slutändan kommer köpa kyrkorna – om de säljs.

Inga varsel

Mariakyran är en av kyrkorna som kan komma att säljas. Foto: Svenska kyrkan/Tommy Hvitfeldt

Driften och underhållet av kyrkorna kostar församlingen ungefär 1,5 miljon kronor per år, pengar som församlingen vill spara in på. Dessutom menar man att det kan ge ett välkommet klirr i kassan för församlingen.

– Vi måste effektivisera, utan att bli robotar, säger kyrkoherde Karin Enerbäck som är kyrkoherde.

Att öppna upp för en eventuell försäljning innebär att man slipper varsla folk.

– Som man tvingas göra i Umeå till exempel. Nu behöver vi blicka framåt och stå modiga när det blåser, säger hon.

Personalstyrkan som finns i kyrkorna i dag är oroade över framtiden, och Karin Enerbäck beskriver det som en del av förändringsprocessen.

– Men det är som när man flyttar från stort till mindre. Först undrar man hur man ska få plats. Sedan känner man att det var ganska skönt, säger hon.

Lag skyddar S:t Nicolaikyrkan

Däremot står stadens tredje kyrka; S:t Nicolaikyrkan, inför en ljusare framtid. Där väntar en renovering eftersom församlingen är skyldig att bevara kyrkan för framtida generationer, enligt kulturmiljölagen.

– Vissa kanske är oroade att pengarna från en försäljning kommer gå till renoveringen. Men så är det inte. Renoveringspengarna är öronmärkta, och har funnits sedan långt tidigare, säger Karin Enerbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.