Den 6e till 8e juli är det dags för bilträffen Power Big Meet i Lidköping. Foto: TT

Så ska Lidköping klara den stora bilfesten

Uppdaterad
Publicerad

Om några dagar tredubblas Lidköping när Power Big Meet firar 40 år i sin nya hemstad. Den nya värdstaden är både ödmjuk och stolt inför folkfesten.

– Det är ett av Sveriges största årligen återkommande turistevenemang som är väldigt intressant att ta emot, säger projektledaren Glenn Rytterfjell.

Lidköpings cirka 39.000 invånare blir närmare 120.000 för en helg. För nästa vecka är det nämligen dags för raggare, veteranbilar och turister att samlas sida vid sida när 40e upplagan av bilträffen Power Big Meet hålls. Förutom att det jubileumsår har folkfesten också flyttats från Västerås till Lidköping.

Det är ett av Sveriges största årligen återkommande turistevenemang som är väldigt intressant att ta emot. Utifrån det känner jag tillförsikt och spänning, säger Glenn Rytterfjell som jobbar för kommunen och är projektledare för hela evenemanget.

Power big meet 2017

LÄS MER: Flygfältet klart för bilträff

Tiostusentals amerikanare visas årligen upp på Power Big Meet. Foto: TT

Stora krav på kommunen

Att staden nästintill tredubblas påverkar flera av samhällets verksamheter som till exempel polis, vård, restaurangnäring och renhållning. Och det har krävts ett stort maskineri för att få ihop pusslet.

Det har krävts helt oerhört mycket förberedelse. Vi har velat göra det här ordentligt. Västerås har gjort det i 34 år, och därmed kunnat träna i 34 år. Vi får evenemanget, inte bara när det är som störst, men också när det är ett 40-årsjubilieum. Det ställer stora krav på kommunen, säger Rytterfjell.

Samtliga förvaltningar inom Lidköpings kommun har varit delaktiga i planeringen av evenemanget. I huvudsak förvaltningarna för kultur och fritid, samhällsbyggnad och teknik, säger Glenn Rytterfjell.

Har de varit positiva till tillställningen?

– En mycket klar majoritet har varit positiva. Men det finns en liten och ganska högljudd grupp som varit negativa och oroliga. Och den oron har vi stor respekt för, men den ska grunda sig på fakta och inte rykten eller sådant man tror. Sedan medför evenemanget såklart negativa delar som miljöpåverkan och att logistiska flöden försämras.

Är det invånare eller de kommunanställda som varit negativa?

– Det negativa har funnits hos invånare, oavsett om de jobbat inom kommunen eller utanför. Men jag kan säga att det funnits en hög grad av professionalitet bland de på kommunen. Efter att beslutet fattades har alla jobbat framåt på bästa sätt, oavsett ens egna åsikter, säger projektledaren.

Power Big Meet flyttar från Västerås till Lidköping när det är dags för 40-årsjubileum. Foto: Conny Sillén/TT

Van vid stora evenemang

Glenn Rytterfjell har tidigare jobbat med flera stora evenemang. Och det som närmast liknat Power Big Meet i komplexitet är 2014-års Melodifestival som Lidköping stod för.

Får man inte prestationsångest som projektledare för det här?

– Naturligtvis får man det. Det är det mest komplexa och detaljrika projektet jag jobbat med. Men jag har också levt hela mitt liv med att projektleda stora evenemang.

Du låter som rätt gôbbe på rätt plats?

– Haha, det återstår att se. Efter allt på måndag så kanske man har annan uppfattning, säger han.

Jag tänker att det är jättesvårt att hålla i helheten – är det så?

– Ja, så är det. Det är gigantiskt projekt och vi har haft en styrgrupp med kommundirektören och chefer för våra förvaltningar och kommunala bolag. Mycket har handlat om att ha ett helikopterperspektiv trots detaljerna, säger Glenn Rytterfjell.

Kartsystem för blåljusen

Utmaningarna är många när ett evenemang i Power Big Meets skala ska planeras. Mycket handlar om logistik men framförallt också säkerhet.

Vi har en säkerhetssamordnare för att det ska bli ett helt säkert evenemang. Och han har väldigt mycket erfarenhet. Vi har gjort planer och kartor för hur polis, ambulans och räddningstjänst ska kunna ta sig fram på alla platser i Lidköping. Och genom andra platser, där vi till exempel kartlagt cykelväger som funkar för brandkår och uttryckningsfordon. Det är ett gigantiskt samverkansprojekt mellan alla typer av organisationer som på ett eller annat sätt blir berörda, säger Rytterfjell.

Rädsla att Lidköping blir en enda stor parkeringsplats

Navet för den stora bilfesten blir Hovby Flygplats som till ytan är fyra gånger så stort som det fält som tidigare använts för arrangemanget. Det kommer finnas fem infarter. Alla biytorna vid sidan av själva landnings- och taxibanorna på området ska klippas ner och det kommer byggas en stor tillfällig camping på området.

Dessutom ska ytor i anknytning till entréområdet användas för parkering av bilar för de som önskar besöka eventet, men inte ha sin bil uppställd.

Vad oroar dig mest?

– En väldigt tydlig sak. Det finns en förväntan på att det totala antalet besökande bilar blir 20.000 till 22.000. Och om man ger varje bil 10 meter, som i en normal trafiksituation, så blir det en bilkö lika lång som mellan Lidköping och Varberg. Däri finns min rädsla att vi förvandlat hela Lidköping till en stor parkeringsplats. Ingen har tidigare försökt få till ett så stort evenemang i Lidköping.

Vad är du mest stolt över?

– Det är att arrangören Kjell Gustavsson valt att anförtro Lidköping med guldägget och att vi fått ta över stafettpinnen från Västerås. Och det utbytet vi haft där, det är kommunssamverkan när det är som bäst. Sedan är jag oerhört stolt för det välkomnande och bemötande som Lidköping visat, både invånare som det privata och offentliga. Det finns en stolthet hos Lidköpingsborna.

Kommunen räknar med mellan 60.000 och 80.000 besökare på nästa helgs stora bilfest som hålls mellan 6e och 8e juli. Samtidigt kommer det också hållas en stor bilträff i tidigare värdstaden. Västerås Summer Meet hålls på Johannisbergs flygfält samma datum som Power Big Meet.

SE LIVE-SÄNDNINGEN DEN 7 JULI: Power Big Meet

Fakta Power Big Meet

Power Big Meet grundades 1978 och är världens största utomhusträff för amerikanska bilar. Ett världsunikt evenemang som enligt arrangörerna måste upplevas live.

Mellan 6 och 8 juli i år firar Big Meet 40-årsjubileum och flyttas på grund av det till det stora Hovby-fältet utanför Lidköping.

Källa: bigmeet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Power big meet 2017

Mer i ämnet