Sonja Morin, 18 år, och Anna Rodriguez, 17 år, förstagångsväljare som ska rösta i kyrkovalet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Ungdomarna i Lidköping tar chansen: Därför röstar vi i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

I kyrkovalet får man rösta redan när man fyllt 16 – två år tidigare än i valet till riksdag, region och kommun.

– Det är en bra chans att få rösta och framföra sin mening trots att man är under 18, säger 17-åriga Anna Rodriguez Zaragozi i Lidköping.

Statsvetare tror att valdeltagandet i kyrkovalet kan bli rekordhögt i år när partier på högerkanten är mer aktiva och att den debatt som förs bland annat om HBTQ-frågor kan locka fler ungdomar till valurnorna.

– Många vill vara med och påverka och det här är en chans för unga att rösta. Det känns jättebra att få vara med och rösta och se till att vi får en bättre framtid, säger Sonja Morin, 18 år i Lidköping.

kyrkovalet 2021

Sonja och Anna är engagerade i Svenska kyrkan här i Lidköping – och för dem är det självklart att gå och rösta. Valdeltagandet i kyrkovalet brukar vara lågt. 2017 var det 19 procent. Det var ändå det högsta på 83 år. Men med partier på högerkanten aktiva så räknar statsvetare med nytt rekord i år.

Hör mer varför Sonja Morin och Anna Rodriguez tror att ungdomar kommer att rösta i helgen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet