Nu hoppas hon på att få lägenhet på andra sätt. Foto: Privat

Lina, 20, övergav Göteborg på grund av bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Att få lägenhet i Göteborg via Boplats blir med åren allt svårare.
Lina Ericson Stahlin, 20, från Orust lämnade Västkusten för Örebro på grund av bostadsbristen.
– Jag har vuxit upp med att få höra som 15-åring att det inte går att få lägenhet i stan. Det är galet, säger hon.

20-åriga Lina Ericson Stahlin från Orust i Göteborgs skärgård har stått i bostadskö i två år utan resultat. Därför valde hon i januari, tidigare i år, att lämna Göteborg för studier och lägenhet i Örebro.

– Jag ställde mig i kö till Boplats året som jag fyllde 18 år. Men jag har vuxit upp med att få höra som 15-åring att det inte går att få lägenhet i stan. Det är galet, säger hon.

Efter att ha stått i kö i hundratals dagar tog hon sitt pick och pack för att studera en termin i Örebro.

– Att pendla in till stan från Orust tar mig 1,5 timme per väg. Det blir tre timmars restid på en dag, och att skaffa bil är inte aktuellt som student. Det handlar inte bara om att det är jobbigt att ha långt till skolan, utan det handlar också om umgänge, säger hon.

Vill tillbaka till Västkusten

Men efter ett par månader i en ny stad, längtar hon tillbaka till Västkusten. Därför har hon nu skrivit ett inlägg i en av flera bostadsgrupper på Facebook i hopp om att hitta en lägenhet där, samtidigt som hon fortfarande står i kö till Boplats.

– Örebro har blivit lite väl långt hemifrån för mig. Det är en bra stad och jag trivs, men jag har bestämt att jag ska flytta hem till Orust, så ser det ut just nu. Jag räknar inte med att få någon lägenhet nu.

Hon berättar att alla hyresbolag hänvisar till Boplats vid förfrågan om lägenhet.

– Det har alltid varit så här. Det har jag vetat så länge jag har vetat att jag vill studera efter gymnasiet. Att skaffa lägenhet är jättesvårt. Jag visar intresseanmälan på alla bostäder som inte kostar mer än halva studielånet, och man får ju inte vara kräsen.

Hon tillägger att hon behöver förnya sitt medlemskap för att hålla kvar sina dagar hos Boplats, då det är just det som styr vem som får en lägenhet, menar hon.

– Hos vissa hyresbolag är det dagarna de går efter, medan andra kanske tittar på vem man är som person och väljer ut, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer