Hör Linnea berätta om rivningskontraktet och se hur SVT:s snickare gör om hennes lägenhet till ett riktigt hem. Foto: ½ rum och kök

Linnea Hjärn, 25, har bott i nio andrahandsbostäder under fyra års tid – känner oro för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Linnea Hjärn, 25, hyr en lägenhet med rivningskontrakt. Om ungefär ett och ett halvt år måste hon flytta igen, för tionde gången på bara några år.

– Det är en konstant oro. Jag har ofta sjukt ont i magen till följd av detta, säger hon.

De senaste fyra åren har Linnea hoppat runt mellan nio olika andrahandskontrakt. Ett av boendena varade endast fem veckor.  

– Jag har ständigt en känsla av att inte ha en fast punkt i livet, säger hon. 

“Som en tickande bomb” 

I dag hyr Linnea en lägenhet i första hand i Göteborg. Men på grund av att det är en lägenhet med rivningskontrakt innebär det att hon snart måste flytta igen. 

– Jag har egentligen inget problem med att hyra i andra hand igen, utan det är den korta tiden och osäkerheten som är det jobbiga. Det är som en tickande bomb som man inte vet när den kan sprängas. 

Vilka konsekvenser har det inneburit för dig att flytta runt?  

– Det har påverkat mig oerhört mycket ekonomiskt. Jag har lagt ner så ofantligt mycket pengar på de boenden jag har hyrt, det har varit ockerhyror.  

35 procent oroar sig 

Linnea är långt ifrån ensam om sin situation. En undersökning gällande ungas bostadssituation som Hyresgästföreningen gjorde i december 2019 visar att 35 procent av unga vuxna oroar sig för att hitta boende. 

– Bostadssituationen för unga är ganska svår och har blivit svårare med tiden. Sedan 1997 har hemmaboende unga vuxna ökat, idag är 27 procent av alla unga vuxna hemmaboende, säger Stefan Runfeldt, utredare på Hyresgästföreningen. 

Kan tvingas tacka nej

Emma Ringqvist är förbundsordförande för organisationen Jagvillhabostad.nu. Hon vittnar om att ett flertal unga som hört av sig till dem berättat att de inte har kunnat fullfölja sina framtidsplaner, på grund av bostadsbristen. 

– Många måste till och med tacka nej till jobb och utbildningar på grund av att de inte hittar någonstans att bo.  

Hör Linnea Hjärn berätta mer om sin boendesituation i klippet ovan och se hur SVT:s snickare hjälpte henne göra om hennes lägenhet till ett riktigt hem. Hela inslaget med Linnea finns att se i programmet “½ rum och kök” på SVT Play.

Det här vill Hyresgästföreningen göra

• Införa kommunala bostadsgarantier för unga genom att låta unga utan egen bostad få förtur till hyresrätter i bostadskön.

• Reformera bostadsbidraget.

• Stärka den statliga finansieringen för byggandet av hyresrätter.

Tips till dig som ung bostadssökande

Emma Ringqvist, förbundsordförande för organisationen Jagvillhabostad.nu rekommenderar unga som söker bostad att:

• Ställa sig i bostadskö så tidigt som möjligt för en långsiktig lösning.

• Kontakta vänner och bekanta och skriva på sociala medier att man söker lägenhet för att komma åt bekantas bekanta. Människor är ofta mer benägna att hyra ut till någon som man vet vem det är, än en okänd person.

• Höra av sig direkt till hyresvärdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.