Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flumeride möttes av hård kritik när den stod klar för 50 år sedan. Se bilderna från premiärturen och hör Patrik Källström, Lisebergshistoriker, berätta om kritiken mot den folkkära åkattraktionen. Foto: Arkiv

Liseberg 100 år: Då var Flumeride utskälld – kunde fått tak

Uppdaterad
Publicerad

Tråkig och stor risk att du blir blöt – det var omdömen som åkattraktionen Flumeride möttes av när den byggdes för 50 år sedan. Kritiken var till och med så skarp att Liseberg övervägde att sätta tak på ”stockarna”.

– Liseberg hade planer på att bygga bort stänket, berättar Patrik Källström, Lisebersghistoriker.

Det var många som reagerade när Liseberg nyligen kommunicerade den gamla klassikern Flumeride snart är uttjänt och ska ersättas.Åkattraktionen är en av nöjesparkens mest populära men historien visar att så inte alltid varit fallet.

När den invigdes fick parken ta emot många klagomål – så pass att diskussioner fördes med tillverkaren hur den skulle kunna byggas om för besökarna inte skulle bli blöta.

Hör mer om det här i klippet ovan och se bilderna från premiärturen för 50 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.