Liseberg AB vill sälja Hotell Liseberg Heden för att finansiera det nya hotellet. Foto: SVT / Liseberg

Liseberg vill sälja hotell på Heden för att bekosta nytt hotell

Uppdaterad
Publicerad

Liseberg AB behöver få loss hundratals miljoner kronor för att finansiera det nya hotellet och vattenlandet som planeras i anslutning till nöjesparken. Nu vill man sälja bolaget som äger marken där Hotell Liseberg Heden ligger. Göteborgs stad är intresserad av marken – men inte av hotellet.

Det så kallade jubileumsprojektet ,där Liseberg ska bygga nytt hotell och vattenland, kommer att kosta stora summor och parken säger sig vara beroende på ett rejält tillskott för att finansiera bygget.

Planen är att sälja marken med tillhörande hotell vid Heden i centrala Göteborg. Liseberg vill sälja allt i ett paket och man för nu diskussioner med Fastighetskontoret inom Göteborgs stad.

– Vi vill gärna köpa marken för att på sikt ha större makt över området kring Heden, inför framtida eventuella byggnationer, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör Göteborgs stad.

Hotellet ska finnas kvar

Enligt Martin Öbo är man dock inte intresserade av att köpa bolaget som driver hotellet och nu pågår diskussioner med Liseberg AB.

– Vårt intresse är inte att hjäpa Liseberg med deras finansiering utan det är marken vi är intresserad av.

Planen är under alla omständigheter att hotellet ska drivas vidare, åtminstone i minst tio år till, enligt Martin Öbo.

Liseberg AB har med hjälp av ett externt företag värderat marken och hotellet till 334 miljoner kronor. Fastighetskontorets värderare har dock uppskattat värdet till 290 miljoner kronor.

Liseberg AB har också möjligheten att sälja hotellet och marken på den öppna marknaden.

Fortsatta förhandlingar kommer att ske och Göteborgs politiker kan komma att fatta beslut under hösten.

Lisebergs nya hotell och vattenland är planerat att vara klart 2021 och beräknas kosta närmare två miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.