Kriminalkommissarie Sven Lindgren konstaterar att polisen saknar resurser att bevaka MC-gängen. Foto: TT/SVT

Mindre fokus på de kriminella MC-gängen

Uppdaterad
Publicerad

De kriminella MC-gängen utgör den största delen av den organiserade brottsligheten i Sverige. Men de senaste årens fokus på gängkriminellas uppgörelser i Göteborg har gjort att MC-gängen kunnat verka relativt ostört.

En rapport som sammanställts av forskare på Institutet för framtidsstudier visar att det är de kriminella MC-gängen som utgör den största grupperingen inom den organiserade brottsligheten. Men under lång tid har de hamnat under radarn.

– Vi har inte haft kapaciteten att arbeta med den formen av brottslighet för att vi haft så mycket gängskjutningar i Göteborg med omnejd, säger Sven Lindgren är kriminalkommissarie och expert på MC-gäng hos Polisen i region Väst.

– Då ligger man inte på MC-gängen på samma sätt som man gjort innan. Men jag har full respekt för att polisen varit tvungen att fokusera på de här gängen och det synliga våldet, säger han.

I Västsverige finns kriminella MC-gäng representerade på ett antal orter. Det rör sig om Hells Angels, Bandidos och Red devils, som är en supporterklubb till Hells Angels. De kriminella MC-gängen sysslar enligt Sven Lindgren med olika typer av brottslighet, det inkluderar indrivning och utpressning med hot om våld, grova stölder och ekonomiskt bedrägeri.

Inte mycket konflikter

Sedan 90-talet så har det inte varit några större konflikter där MC-gäng varit inblandade. Förra helgens skottlossning i Mölnlycke mot en fest med Hells angels-medlemmar har därför överraskat polisen.

– Det är väldigt ovanligt. Jag har jobbat med det här i 23 år och har aldrig hört talas om det innan. 

Gör händelsen i Mölnlycke att det nu kan bli mer fokus på MC-gängens brottslighet?

– Det är möjligt. Sen är det väl tyvärr så att det kommer in annat också under resans gång så vi får se vad vi mäktar med.

Nationell handlingsplan önskas

Sven Lindgren skulle gärna se att flera olika myndigheter samverkade brett för att komma åt den organiserade brottsligheten bland MC-gängen.

– Det är ju en önskan att vi hade haft en nationell handlingsplan för det finns inte någon sådan idag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer