Polisens tekniker undersöker brottsplatsen utanför festlokalen i Mölnlycke. Foto: Adam Ihse/TT

Källa till SVT: Förolämpning kan ligga bakom skottlossning

Uppdaterad
Publicerad

En förolämpning. Det kan vara orsaken till helgens skottlossning i Mölnlycke.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst arbetar polisen efter teorin att masskjutningen var en hämnd i en pågående dispyt mellan en lokal kriminell gruppering och Hells Angels.

Två dagar efter den mycket våldsamma skottlossningen där minst åtta personer skadades – flera med kopplingar till Hells Angels – arbetar polisen intensivt med olika spår i utredningen.

Ett av de viktigaste uppdragen är att förstå varför skjutningen ägde rum. Tidigare har polisen uttalat sig sparsamt om eventuella motiv, och talat om ”konflikter” mellan personer i gängkriminella grupperingar. På måndagsförmiddagen bekräftade också polisen att det rör sig om en trolig konflikt mellan Hells Angels och en lokal gruppering i Mölnlycke som kommit att kallas för 435-gänget, efter postkoden i Mölnlycke.

”Var tvungna att markera”

Nu uppger en källa för SVT Nyheter Väst att ett av spåren som polisen arbetar efter är att det hela rör sig om en konflikt som startade när personer ur 435-gänget uppträtt kaxigt mot personer ur Hells Angels. När Hells Angels därefter misshandlade en eller flera personer ur 435-gänget, så var konflikten ett faktum.

– De var tvungna att markera, och då plockade de på sig vapen och åkte till festen, säger källan till SVT.

Uppgifterna har inte bekräftats av polisen och den nya åklagaren i fallet, Håkan Johansson har avböjt att uttala sig innan han hunnit läsa in sig på det redan omfattande fallet.

HA-ledare skjuten med 14 skott

I nuläget sitter elva personer anhållna misstänkta för mordförsök och grov misshandel. Ytterligare en person är frihetsberövad men har inte kunnat höras ännu. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst rör det sig om en högt uppsatt Hells Angels-medlem som skjutits med ett tiotal skott. Uppgifter till Göteborgs-posten gör också gällande att åtminstone två av de frihetsberövade personerna är representanter för en Hells Angels-förening i ett annat europeiskt land.

SVT Nyheter Väst har sökt ansvarig utredare vid polisen, men inte lyckats nå honom.

Händelsen i Mölnlycke riskerar att leda till en allvarlig våldsspiral, befarar polisen enligt källan. Bland annat finns uppgifter om att personer med kopplingar till Hells Angels från andra delar av Sverige och Europa är på väg mot Göteborg.

– Det ska vara ett 20-tal personer på väg, säger en källa till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.