Foto: Åmål tänker ta ny strid för skattekontor

Åmåls kommun: Skolans kapacitet används till max

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingmottagandet har överlag inte påverkat kommunerna i Västsverige särskilt mycket. Men en av de kommuner som själva uppger att de påverkats mest, är Åmål. Framförallt är det inom skolan som situationen är pressad till följd av fler elever.

På uppdrag av regeringen har Länsstyrelserna i landet skickat ut en enkät där kommunerna fått uppskatta hur deras verksamheter påverkats av asylmottagandet det senaste kvartalet. Många kommuner har problem att hitta bostäder åt asylsökande, men när det gäller socialtjänsten, överförmyndarverksamheten och skolan anger de flesta kommuner att flyktingmottagandet haft liten eller ingen påverkan.

Förbättring sedan 2015

Svaren ser väldigt olika ut från Västra Götalands kommuner, men det är en tydlig förbättring sedan 2015, då många flyktingar kom till Sverige.

– Då kom väldigt många ensamkommande, och där har kommunen ansvar även under asyltiden, vilket frestar på socialtjänsten. Nu har nivåerna sjunkit dramatiskt så den påverkan finns inte mer. Nu är utmaningen att ställa om verksamheten som dimensionerades upp, säger Oskar Johansson, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

I Länsstyrelsens rapport pekas dock nio kommuner ut som extra påverkade av flyktingmottagandet. En av dem är Åmål i norra Dalsland. Sedan 2013 har Åmål haft ett högt mottagande av flyktingar.

LÄS MER: Åmål – stort behov av goda män

– De har haft ett väldigt högt mottagande per capita under ganska lång tid. Bland de högsta i länet skulle jag säga.  Det är klart att det påverkar när en såpass liten kommun får ta emot såpass många, säger Oskar Johansson.

Familjer i kris

Kommunens socialtjänst uppger att flyktingmottagandet haft betydande påverkan på deras verksamhet. Man beskriver en situation där det anlänt många familjer som är i kris och behöver långa och tidskrävande samtal med tolk.

Skolan påverkats mycket, och det är framför allt problem med för små lokaler. Antalet elever har ökat och det är svårt att upprätthålla undervisningen. Skolans kapacitet används till max, enligt enkätsvaret.

Länsstyrelserna påpekar dock att det finns flera felkällor i undersökningen. Bland annat att det inte är ett objektivt resultat, utan att enkäten bygger på kommunernas upplevelse av situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.