Bert Karlsson bolag Jokarjo hyrde fastigheten och den användes som asylboende. Men när de skulle flytta ut lämnades församlingshemmet i dåligt skick. Foto: SVT/TT

Livets ords fastighetsbolag stämmer Bert Karlsson

Uppdaterad
Publicerad

Livets ords fastighetsbolag stämmer Bert Karlssons företag Jokarjo på drygt en miljon kronor. Anledningen är en tvist om ett församlingshem som fungerat som asylboende.
– De kan dra till med vad de vill. Jag ser inte att de vinner en process, säger Bert Karlsson, vd på Jokarjo.

Mellan september 2014 och slutet av juli 2015 hyrde Bert Karlssons företag Jokarjo fastigheten av Livets ords bolag Krokshall fastighets AB. Församlingslokalen, som heter Ribbingebäcks gård ligger strax söder om Järlåsa i Uppland, användes som asylboende under hyrestiden.

Enligt stämningsansökan från Krokshall fastighets AB lämnades fastigheten i ett mycket dåligt skick. Det ska ha varit smutsigt och slitet och de ska inte ha fått tillbaka nycklar efter att Jokarjo flyttat ut. Krokshall har bland annat fått bekosta städning och byte av lås efteråt. Sammanlagt handlar det om drygt 280.000 kronor som de kräver Jokarjo på.

”Efterhandskonstruktion”

Bert Karlsson menar i sin tur att Jokarjo mer eller mindre blev utkörda eftersom ett annat bolag tilldelades boplatser av Migrationsverket.

– De flyttade in innan vi hade flyttat ut. Vi hade inte blivit tillsagda om tilldelningen av Migrationsverket. Jag har inget ont att säga om bolaget som tog över men det är en efterhandskonstruktion att vi skulle betala städningen, säger Bert Karlsson till SVT Nyheter Väst.

Krokshall fastighets AB:s styrelseordförande Per-Olof Eurell menar att det inte stämmer. Enligt honom så hade Jokarjos upphandlingsavtal gått ut och därför valde de att söka en ny partner för att få till ett bättre avtal.

– Vi tyckte att det var ett ensidigt avtal med Jokarjo. Vi fick stå för mycket av underhållet. När det sedan gick ut och vi hade ett nytt avtal med en annan aktör vägrade de att flytta ut och vi fick stå för städningen och byte av lås, säger Per-Olof Eurell.

LÄS MER: Liten effekt av Berts anmälningsflod

I stämningen kräver de också en ersättning på 890.000 kronor för det slitage som upptäcktes när lokalerna besiktigades. Det handlar bland annat om klotter och behov av sanering av röklukt. En byggfirma som anlitades uppskattade att återställandet av lokalerna skulle kosta nästan 2,3 miljoner kronor.

I juni krävde Jokarjo ersättning av Migrationsverket för slitaget. Summan var på 890.000 kronor. När Krokshall upptäckte detta skrev de till Jokarjo om att få tillbaka pengarna oavkortat för att kunna återställa församlingslokalen. Men enligt stämningsansökan har de inte fått något svar.

”Vi vill sätta ner foten”

– Det har varit tjafs hela tiden och det är de som har lurat oss, säger Bert Karlsson som menar att de faktiskt hade ett avtal på fastigheten.

– De fick ett bättre bud från en annan aktör när vi hade ett avtal om lokalerna, säger han.

På Krokshall fastighets AB tror man inte att de kommer se röken av pengarna som Jokarjo kräver av Migrationsverket.

– Vi vill sätta ner foten och markera mot Jokarjo sedan får vi se vad som händer, säger Per-Olof Eurell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bert Karlsson

Mer i ämnet