Agnes von Essen, Svenska livräddningssällskapet, är bekymrad över att man bevakar färre stränder i sommar. Foto: SVT

Livräddare oroliga över minskad bevakning i sommar

Publicerad

Svenska livräddningssällskapet har tvingats dra ner på antalet bevakade stränder i Göteborgsområdet i år. Själva menar de att läget är allvarligt och att de skulle behövas på fler platser.

Men Göteborgs stad säger sig inte ha någon möjlighet att bekosta.

Svenska livräddningssällskapet, SLS, bevakar i år bara Askimsbadet i Göteborgsområdet. De senaste somrarna har de även varit vid Bergsjöbadet och i Fiskebäck.

– Det är jättetråkigt. Vi behövs ju på fler stränder för att vi ska kunna hjälpa och det vill ju vi jättegärna göra. Att vi tvingas dra ner är tråkigt för alla badande, säger Agnes von Essen, teamledare inom SLS.

Orsaken är en sämre ekonomi. SLS är beroende av bidrag och sponsorer och i år har inte pengarna räckt till för att hålla lika hög bevakning som de senaste åren.

Inget mer från Göteborg

Göteborgs stad och SLS har ett samarbetsavtal där kommunen bekostar simskolor och livräddningsutrustning. Men livräddare ingår inte i avtalet och man har heller inget möjlighet att skjuta till mer, säger man.

– Vi har en tydlig rollfördelning och vi står inte för livräddarna. Vår budget räcker inte till det också, säger Ingela Gustafsson, enhetschef naturenheten vid Göteborgs park och naturförvaltning.

Vem som skulle kunna tänkas täcka upp för en ökad bevakning av stränderna är oklart.

– Vi tar emot bidrag från olika håll, vi kanske skulle behöva att något företag går in och sponsrar också men hittills har vi inte hittat någon som är villig, säger Tina Heiker Hult som är verksamhetschef för SLS Göteborg.

Många stränder

Enligt Ingela Gustafsson på Göteborgs stad är SLS:s livräddare ett mycket välkommet inslag. Hon menar dock att det finns svårigheter.

– Vi har 24 badplatser i Göteborg och många är kuperade och omöjliga att bevaka ändå. Även om det skulle funnits resurser är det inte alla stränder som lämpar sig för den typen av bevakning, med torn och så. Det viktigaste är egenansvaret och inte minst föräldraansvaret, säger hon.

Här kan du se livräddaren Agnes von Essens fem tips för säkert bad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.