Konstnären Anders Sköld i sin ataljé i Ljungskile. Foto: SVT

Ljungskilekonstnären ställer ut på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Ljungskilekonstnären Anders Sköld har hela livet kunnat försörja sig på sin konst, men har för det inte blivit bekvämare med åren.

– Jag luktade fisk till slut, säger han om den arbetsmetod som ledde fram till hans nya utställning.

Stora rödskimrande målningar står i kontrast mot de vitmålade timmerväggarna i Anders Skölds ateljé på Lyckorna i Ljungskile. Motiven är hämtade från en fiskmarknad i Venedig. Där tillbringade Anders Sköld åtskilliga dagar med att skissa det han såg från fiskmåsarnas synvinkel, på det blöta golvet bland fiskrens och andra rester efter dagens marknad.

– Jag luktade ju fisk till slut, jag stank. Så jag fick ju slänga mina kläder när jag kom hem, minns han.

Jobbar i ”motvind”

Vatten och den marina miljön har genom åren varit viktigt för honom.

– Jag fick ju under många år privatundervisning av Georg Suttner och han sa någon gång att det är bra att måla sådant man kan relatera till, säger Anders Sköld.

Och just arbetsmetoden, att jobba ute på fält, är något han uppmärksammats för tidigare. I ett inslag som sändes i Gomorron Sverige 1993 visades hur den då långhårige konstnären tog med sig penslar och staffli ut till Klädesholmarna för att fånga vågspelet.

Upptäcktes som åttaåring

Anders Sköld uppmärksammades för sina målningar redan när han var åtta år och ända sedan vuxen ålder har han kunnat försörja sig på konstnärskapet.

I unga år blev han ”geniförklarad”, när en konstkritiker såg hans målningar kunde denne inte tro att tavlan var gjord av en åttaåring.

– När jag var barn och man sa sådana saker, det gjorde ju inte att jag trodde att jag var förmer. Jag vet en gång när jag varit med på ett uppslag i en veckotidning, efter det gick jag hem och byggde med lego.

Du började när du var åtta, nu är du 50. Tror du att du kommer fortsätta måla i 42 år till?

– Ja det tror jag, jag känner ju väldigt tydligt att jag trivs i måleriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.