Starta klippet för att se hur himlen Kristiansand, i södra Norge, lystes upp av det kraftiga ljusfenomen som uppstod till följd av bolidens framfart Foto: Norsk meteornettverk

Ljusfenomen och kraftig smäll i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Först ett jättelikt ljusfenomen, sedan en hög smäll. Polisen i Västsverige fick under lördagskvällen en lång rad samtal från personer som undrade vad det var som hade hänt. På lördagskvällen vittnade människor från Skåne till Falun för SVT Nyheter om att de upplevt ljusfenomenet. Sannolikt rör det sig om en så kallad bolid som rört sig in i atmosfären.

Det började ringa rejält till polisen i Västsverige vid 18.40-tiden på lördagen, vilket NyheterSTO var först att rapportera om.

– Vi har fått massa samtal. Det har ringt från Tjörn, Stenungsund och Vänersborg bland annat, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid poliseregion Väst.

Vittnesmål från norr till söder

På lördagskvällen mejlar människor från Falun till Skåne om att även de upplevt ljusfenomenet:

”Min fru och jag körde på E6:an norrut. I höjd med Häljarp när jag såg nått som jag först trodde va en nyårsraket. Den lyste grönt. Men sen tänkte vi att hur/varför rör den sig nedåt. Skenet blev starkare och övergick i gult innan den försvann.” /Gert-Owe Jönsson

”Jag var ute med min hund igårkväll och hade just reagerat på hur ljus och klar månen var, jag vände mig om och såg ett enormt ljus som föll långt bort, först tänkte jag ”nu kraschar ett flygplan” sen ”detta är omöjligt ett stjärnfall”. Den var så stor, alldeles för stor för en stjärna, och alldeles för långsam, hade jag inte sett månen precis skulle jag nästan trott att det var den.” /boende i Lund

”Min dotter Iris, 9, upptäckte ljusfenomenet och då började jag filma, men tyvärr syns det inte så bra på bild som det gjorde i verkligheten. Vi hörde dock ingen smäll här i Falun.” /Jenny

”Eldkulan har fallit ned väster om Lysekil”

Tidningen Dagens Nyheter rapporterar att det är just en ljusstark meteor, en så kallad bolid, som gått in i atmosfären. Fenomenet ska ha synts ända från Trondheim i norr till delar av Danmark i söder.

Norsk meteornettverk skriver på sin hemsida att man fått in en rad observationer från händelser, och flera av nätverkets meteorkameror har registrerat ljusfenomen:

”Vi ska undersöka saken närmare, men troligtvis är detta en sporadisk meteor”.

Sent på lördagskvällen uppdaterade Norsk meteornettverk sin händelserapport:

”Preliminära beräkningar antyder att eldkulan har gått nära den svenska västkusten och fallit ned över havet, väster om Lysekil.”

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att nätverket skrivit att eldkulan fallit ned väster om Göteborg, den uppgiften är nu korrigerad.

Såg du ljusfenomenet? Hörde du smällen? Skriv till oss!

Berätta gärna för oss om dina observationer, och dela gärna dina bilder och filmklipp med oss. Skicka till vast@svt.se

Tack på förhand!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.