Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Löfven: ”Ska göra allt för att ni ska känna er trygga”

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven är djupt berörd av den dödliga skolattacken. Det får inte ske igen, säger Löfven på en presskonferens i Trollhättan och riktar sig särskilt till barn i sitt korta, känslomässiga tal:
–Alla skolbarn i Sverige ska veta att jag ska göra allt i min makt för att ni ska veta att ni är trygga när ni går till skolan, och när ni är i skolan.

– Det som aldrig får ske har skett här i dag, säger Stefan Löfven inledningsvis vid presskonferensen, och upprepar att det är en ”svart dag för Sverige”.

De berörda ska få allt stöd från samhället, lovar han.

–Regeringen och ansvariga myndigheter ska se till så att alla som behöver ska få vårt stöd i denna sorg,  säger Stefan Löfven.

Men hur det ska gå till rent konkret är ännu inte klart, först ska alla berörda parter höras, enligt statsministern.

Han poängterar också att den här typen av skoldåd är mycket ovanliga i Sverige. Statsministern vill inte kommentera detaljer kring dåden, eller uttala sig om något eventuellt samband till bränder på asylboenden.

Träffade boende

Innan dess var Stefan Löfven vid 17-tiden vid skolan och träffade boende i området. Där hade det samlats mycket folk, både poliser, media, men framför allt de som bor i området. Enligt Abdukarim Abdulahi som är en av dem som samlades utanför skolan ska statsminister Stefan Löfven frågat vad som har hänt och hur de mår.

– Det betyder mycket för oss att han kommer hit. Han sa ju tidigare att det är en svart dag för Sverige och jag kan bara hålla med. Vi har flytt från krig för att flytta ifrån otryggheten, och nu känns det som att den försvinner här också, säger Abdukarim Abdulahi.

Ygeman (S) bestört

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är bestört över skolattacken i Trollhättan:

– Det är med sorg och bestörtning jag tagit emot beskedet om attacken mot skolan, säger han till TT.

– Mina tankar går naturligtvis till offren och deras familjer, och till elever, lärare och oroliga föräldrar, fortsätter han.

”Ofattbart och tragiskt”

”Sorg och bedrövelse över det ofattbara som skett i Trollhättan. Mina tankar till de drabbade och deras anhöriga”, twittrar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Barn. Lärare. En skola. Trygg vardag. Så fruktansvärt och obegripligt det som hänt i Trollhättan”, lyder V-ledare Jonas Sjöstedts kommentar på Twitter.

”Ofattbart med skolattacken i Trollhättan. Stor sorg. Mina tankar går till de drabbade”, skriver Eba Busch Thor, partiledare för KD.

”Jag är bestört över det som hänt i Trollhättan. På en plats man vill känna sig trygg på. Ofattbart o tragiskt. Tankar går till de anhöriga”, lyder C-ledaren Annie Lööfs kommentar på Twitter.

”Attack mot hela Sverige”

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger i en skriftlig kommentar till TT att det är med en stor sorg han tagit del av uppgifterna om det fruktansvärda som har hänt:

”Attacken har avbrutits av polis och vi får löpande information om händelseutvecklingen. Jag och regeringen vill uttrycka vårt djupaste deltagande med de drabbade, deras nära och alla de i Trollhättan som nu känner oro”.

”Det här är inte en attack mot en enskild skola, utan mot hela Sverige. Många elever runt om i hela vårt land kommer nu behöva mötas i sin oro och sina frågor. Vi ska kunna ge våra barn en trygg skolmiljö”, säger Fridolin.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund finner inga ord.

”Det är med bestörtning jag tar del av skolattacken i Trollhättan. Det finns inte ord”, skriver han på Twitter.

Kungen kommenterar

Också kungen kommenterar på hovets hemsida tragedin i Trollhättan:

”Sverige är i chock. Det är med stor bestörtning och sorg som jag och min familj mottagit beskedet om händelserna i Trollhättan. Våra tankar går till de drabbade och anhöriga, till de offer som nu vårdas under kritiska förhållanden, samt till de elever och anställda på skolan som nu behöver allt stöd”, skriver kungen i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet