Marta Sandoval berättar att de jobbar med en enorm tidspress för att hinna få upp paviljongerna till hösten. Foto: SVT

Lokalförvaltningen planerade att sätta upp skolpaviljonger på ”Tippen”

Uppdaterad
Publicerad

Elever och personal på Åkeredsskolan ska få gå i paviljonger på grund av att deras nuvarande skola gjorde barnen sjuka. Paviljongerna ska placeras i närområdet. Men lokalförvaltningen planerade istället att sätta upp dem i Fiskebäck – på en deponi.

I klippet ovan hör du lokalförvaltningens förklaring till varför de ville sätta skolan på ”Tippen”

Under en vecka har arbetet med att lägga grunden till skolpaviljongerna pågått på Sjöbacka, eller ”Tippen”, som den kallas i folkmun. Grus har körts dig och lagts för att jämna ut ytan och markprover ska ha tagits. När SVT Nyheter Väst var där på tisdagen pågick fortfarande arbetet.

Dagen efter hade det stoppats och avspärrningarna höll på att tas ner. När vi frågar några av de som jobbar på platsen vad de gör, säger de:

– Det skulle bli en skola här, men inte nu längre. Vi har fått order om att plocka ner.

Explosionsrisk

Att anlägga en skolbyggnad på en deponi är inget som Göteborgs stad rekommenderar. Enligt en handläggare på Kretslopp- och vattenenheten kan det innebära risker för att metangas läcker ut. Vilket innebär i sin tur risk för explosion. Därför måste man vara oerhört noggrann om man ska bygga där.

Förälder: ”Helt galet”

När föräldrar till elever som ska gå i paviljongskolan fick nys om att det var på ”Tippen” som skolan skulle sättas upp blev de chockade.

– Det är helt galet. Våra barn ska gå i skolan på en soptipp, säger Marie Gunnlert, som har barn på skolan.

Efter att SVT Nyheter Väst kontaktat kommunen har lokalförvaltningen backat. Det togs aldrig något beslut om att skolan skulle sättas upp på Sjöbacka deponi och lokalförvaltningens plan var inte förankrad hos andra delar av kommunen.

– Nej vi har inte fått besked om att det är där de ska bygga. Vi ska bli kallade på möte. skulle bli den här veckan, men väntar på ett nytt datum. Då ska de presentera en lösning, sa Marie Berg på grundskoleförvaltningen i tisdags på frågan om hon känner till planerna.

Stor tidspress

På eftermiddagen får ändå grundskoleförvaltningen reda på var paviljongerna är tänkt att placeras. Nu har lokalförvaltningen backat och vill istället ställa dem på en grusplan intill Åkeredsskolan.

Enligt lokalförvaltningen var Sjöbacka bara ett av flera alternativ som de tittade på och att de påbörjat arbetet i förväg för att vinna tid, ifall det skulle vara möjligt att sätta dem där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.