Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronald Rombrant bildade Lysekilspartiet 2001. Nu har de 21 procent av rösterna i Lysekil. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Lokala partiet i Lysekil vill se egen valdag för kommunvalet

Publicerad

Lysekilspartiet samlar 21 procent av rösterna i kommunen, vilket gör dem till ett av regionens största lokala partier. Men enligt partiet själva skulle det kunna vara fler lokala partier i regionen – om kommunvalet hade fått en egen valdag.

Hör Ronald Rombrant (LP) om hur han anser att lokala partier straffas i klippet ovan.

Lokala partier blir allt mer populära i Sverige. Det vanligaste är att de bildas utifrån ett missnöje med en eller ett par frågor, och de lokala partierna brukar överleva en eller ett par mandatperioder.

Valet 2022 Väst

Undantag finns

Men det finns undantag. Lysekilspartiet bildades ur ett missnöje över hur kommunen sköttes 2001. Sedan dess har man erhållit mandat i samtliga val. Senast det begav sig, 2018, fick man 21 procent av rösterna.

Men enligt partiledaren Ronald Rombrant (LP) hade lokala partier gynnats av att kommunvalet skulle få en egen valdag.

– Vi får jobba dubbel så hårt för att nå ut, säger han.

Gemensam valdag sen 1970

I över 50 år har Sverige, till skillnad från till exempel Norge, haft gemensam valdag till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Frågan om att separera valdagen har varit uppe flera gånger i riksdagen men hittills har den inte fått stöd.

De som förespråkar en gemensam valdag brukar framför allt peka på det höga valdeltagandet. Men Ronald Rombrant (LP) tror att skilda dagar skulle kunna förnya kommunpolitiken.

Få lokala partier blir långlivade

Tillsammans med partierna Ale-demokraterna, Götenes Framtid och Folkviljan på Orust bildar Lysekilspartiet en unik kvartett i Västra götaland. Partierna är de enda lokala partierna i regionen som erhållit mandat i samtliga val sen 2002.

FAKTA: Lokala partiers mandat

2018 års val fick 171 lokala partier 575 mandat.

2014 års val fick 181 lokala partier 539 mandat.

2010 års val fick 174 lokala partier 514 mandat.

I 49 kommuner ingår ett lokalt parti i det styrande blocket. I 30 kommuner ingår de i ett borgerligt styre, i 16 kommuner i ett blocköverskridande styre, i en kommun i ett vänsterstyre, och i två kommuner i ett övrigt styre. I fem kommuner innehar ett lokalt parti posten som ordförande i kommunstyrelsen.

Källa: Sveriges kommuner och regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet