Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Hartman arbetar som lots och kör fartyg försiktigt förbi de rasdrabbade områdena i Göta älv. Foto: SVT

Lotsen Mats har sett spår av skred längs Göta älv

Uppdaterad
Publicerad

Vi har träffat några av dem som bor i Lilla Edet och de verkar vara medvetna om rasrisken i området. Mats Hartman jobbar som lots och hjälper alltså till att köra fartyg på Göta älv, för att minimera risken att starta ett jordskred. 

– Det är ju småskred då och då, säger han.

I klippet ovan får du höra mer från Mats Hartman och se hur det ser ut vid slussbygget i Lilla Edet – ett känsligt bygge.

Hur har klimatet förändrats i Götaland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.  

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större. 

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet