”I dag är vi självförsörjande på cirka 50 procent av det vi äter, det vill säga vi importerar varannan tugga”, säger Sofia Karlsson Foto: SVT

LRF: Därför bör Sverige bli självförsörjande på livsmedel

Publicerad

Under coronapandemin höjs nu röster om att Sverige ska öka självförsörjningsgraden av livsmedel.

– Det är så klart viktigt för ett land att man kan föda sin befolkning i så väl kristid som i vanlig tid, säger Sofia Karlsson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Västra Götaland. Men inte alla håller med.

Sofia Karlsson driver lantbruk i Flakeberg utanför Grästorp samtidigt som hon är aktiv i LRF. Hon jobbar hårt för att Sverige ska bli självförsörjande på livsmedel.

– I dag är vi självförsörjande på cirka 50 procent av det vi äter, det vill säga vi importerar varannan tugga, säger Sofia Karlsson

Coronaviruset i Västsverige

Sverige självförsörjande på tre livsmedel

Hur stor andel av vår konsumtion som är hemodlat varierar kraftigt mellan livsmedlen. För att stilla det inhemska behovet krävs i dag import av till exempel äpple, nötkött och mjölk medan vi i dag är självförsörjande på endast tre livsmedel: socker morötter och spannmål.

”Vi äter ju till och med för mycket för vårt eget bästa”

En person som inte är lika övertygad om nödvändigheten med att vara självförsörjande är Christian Jörgensen. Han forskar på livsmedelsförsörjning vid AgriFood Economics Center på universitetet i Lund. Han ser ser hellre att Sverige bygger ut beredskapslager av livsmedel än att öka självförsörjningsgraden.

– Självförsörjningsgraden relaterar man ju till den konsumtion vi har i dag och den konsumtionen är ju i mångt och mycket en överkonsumtion om man ser till det vi behöver äta. Vi äter ju till och med för mycket för vårt eget bästa, säger Christian Jörgensen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet