Foto: TT

Luften i Göteborg ska bli renare

Publicerad

Omkring 7 600 svenskar om året dör i förtid till följd av luftföroreningar. Föroreningarna orsakar även sjukdomsfall som kostar samhället över 50 miljarder kronor.

Därför har länsstyrelsen i Västra Götaland tagit fram ett åtgärdsprogram för att minska utsläppen av kvävedioxider från trafik och arbetsfordon, rapporterar P4 Göteborg.

– De tunga fordonen ska välja rätt väg genom Göteborg och Mölndal. Om man inte behöver, behöver man inte köra genom stan i första hand, säger Annika Svensson, luftvårdsexpert vid länsstyrelsen, till P4 Göteborg.

Genom omskyltning och ombyggnation vill man att större fordon hellre väljer kringleder till och från hamnen, i stället för att köra genom Tingstadstunneln. Det kan även bli kilometersskatt för tunga fordon – ju smutsigare, ju högre skatt. Man vill även minska trafiken under rusningstider och införa ytterligare miljözoner.

Invånarna rekommenderas att cykla, åka kollektivt och bara ta bilen ut ur stan och inte inne i centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.