Polisens ryckte ut färre gånger till Nordstan under 2017 – jämfört med 2015 och 2016 som beskrivs som stökiga år. Foto: TT

Lugnare i Nordstan – polisen får färre larm

Publicerad

Slagsmål mellan ungdomsgäng skapade svarta rubriker om ett otryggt Nordstan. Under 2017 har polisen nu sett en vändning och antalet utryckningar till köpcentret har blivit färre.

– Det är en tydlig skillnad, säger Anders Börjesson, polischef för Göteborg City.

Vi backar bandet till 2015. Ett besvärligt och stökigt år för köpcentret Nordstan i Göteborg.

Unga ensamkommande pojkar som kommit till Sverige i den stora flyktingströmmen, sökte sig till Nordstan och drev omkring under kvällar och nätter. Det bildades grupperingar som slogs mot varandra och polisen fick gång på gång rycka ut.

Anders Börjesson, chef för citypolisen i Göteborg, beskriver att de, precis som många andra myndigheter, blev tagna på sängen av situationen.

– Jag upplevde att vi var ganska ensamma 2015. Det var polisens sak att fixa detta. Men jag insåg att det inte kommer gå, vi måste bli fler, säger Anders Börjesson.

Minskning med två larm per dygn

Polisen tog kontakt med Nordstans samfällighetsförening och påbörjade ett samarbete för att skapa trygghet. De inledde ett tätare samarbete med stadens sociala resursförvaltning och enligt polisen ser de nu en tydlig effekt av den satsningen.

Under 2016 ryckte polisen ut på drygt 2600 larm till Nordstan. Under 2017 har utryckningarna minskat till 1900 larm. Det är i snitt två utryckningar mindre per dygn till Nordstan.

Ingen optimal plats kvällstid

Polisen har de senaste åren ökat sin närvaro i Nordstan, Brunnsparken och Kanaltorget. Men samarbetet mellan olika aktörer har varit nyckeln till det trendbrott man nu ser. 

– Vi har ett jättebra samarbete med stadens fältassistenter som söker upp de ungdomar som är här och kanske inte mår bra och erbjuder dem andra alternativ, säger Anders Börjesson.

Kan man säga att det i dag är tryggt i Nordstan?

– Dagtid är det en trygg plats som vilket köpcenter som helt, men det är ingen optimal plats att vistas på sent på kvällen. Men situationen är betydligt bättre än 2015, säger Anders Börjesson, chef för citypolisen i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.