Foto: TT

Brottsligheten minskar i centrum – men ökar runt Järntorget

Publicerad

Samtidigt som brottsligheten minskar i Nordstan och centrum – så ökar den i andra delar av Göteborg.

– Jag är bekymrad över utvecklingen kring långgatorna just nu, säger Anders Börjesson, chef för citypolisen.

Efter krafttag kring situationen i Nordstan och den upplevda otryggheten, så har nu brottsligheten där minskat kraftigt. I stället är det nu andra områden som polisen behöver sätta fokus på.

– Tyvärr går brottsligheten i fel riktning kring Järntorget. Vi ser att den är likartad den som tidigare varit kring Nordstan, säger Anders Börjesson, chefen för citypolisen i Göteborg.

Tryckt ut brottsligheten

Det handlar om personrån, våld i offentlig miljö och stölder. Förutom Järntorget och Långgatorna så ser polisen till viss del även en uppgång vid området kring resecentrum i Mölndal.

– Här är lite obekvämt att vara nu med fler ordningsvakter och poliser. Vi drar slutsatsen att vi kanske har tryckt ut viss brottslighet, säger Anders Börjesson, chef för citypolisen Göteborg.

Nu planerar polisen i centrum att kopiera satsningen som genomförts i området kring Nordstan och Brunnsparken till att gälla även runt Järntorget.

LÄS MER: Lugnare i Nordstan – polisen får färre larm

Men ni kan väl inte öka er närvaro överallt samtidigt?

– Det här handlar inte bara om oss utan om många fler för att kunna skapa en trygghet. De som driver butiker och staden. Alla måste göra det vi är bäst på, då får det effekter, säger Anders Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.