Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför Helene Blennermark Zendangi på Poseidon tycker att projektet med att anställa mammor är en viktig samhällsfunktion. Foto: Lars Wiklun/SVT

Lyckad satsning på utlandsfödda mammor i Hjällbo

Uppdaterad
Publicerad

Fler utlandsfödda kvinnor får jobb hos det kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg efter en lyckad satsning på att anställa arbetslösa mammor i Hjällbo.

2018 startade Poseidon en jobbsatsning för arbetslösa utlandsfödda kvinnor, främst mammor i Hjällbo. Fyra kvinnor fick då nystartsjobb med hjälp av statligt stöd, Esma Aksungur var en av dem. Projektet har varit lyckat och de fyra kvinnorna har nu riktiga jobb och är tillsvidareanställda av Poseidon.

– Vi har jobbat på och vi har sett resultat framför allt och i dag har vi fått till fasta tjänster, säger Helene Blennermark Zendangi, verksamhetsledare på Poseidon.

Städar i sitt eget område

Satsningen på kvinnor som städar i sitt eget bostadsområde har slagit mer än väl ut. Kundnöjdheten i de hus där de städar är tydligt högre än där städningen är upphandlad och inköpt utifrån, enligt Poseidon. Bostadsbolaget har därför de senaste månaderna anställt ytterligare fem kvinnor som skall städa i sitt närområde.

– Ett samhälle växer när människor mår bra och växer i det lokala, och det är det vi strävar efter här.

Lättare startsträcka till jobb

En av de fem som precis fått jobb är Azra Sljivar, 43 år från Bosnien.

– Jag är glad över mitt jobb. Det är så mycket bättre att komma ut och jobba och träffa folk.

Att anställa lokalt är också en del i arbetet med att få bort Hjällbo och Lövgärdet från polisens lista över särskilt utsatta områden 2025. 

– Vi behöver få till fler som jobbar och är delaktiga i det som berör människor som bor här och där kan vi vara en motor i det arbetet, säger Helene Blennermark Zendangi.

Står långt från arbetsmarknaden

I Göteborg är mer än hälften av alla arbetslösa födda utanför Europa, och längst från arbetsmarknaden står lågutbildade kvinnor, mammor med dåliga språkunskaper.

– Jag hoppas se en arbetsmarknad med lättare startsträcka till sitt första jobb, säger Helene Blennermark Zendangi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.