Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Esma Aksungur gläds åt sitt första jobb och vill att fler företag skall göra som Poseidon. Foto: SVT

Hennes livs första arbetsdag efter 16 år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vi besökte henne på hennes livs första arbetsdag. Esma Aksungur, 35-årig kurd från Turkiet som kom till Sverige 2001. Hon har aldrig haft ett jobb – tills nu.

Städvagnen står parkerad utanför en portuppgång vid en bostadslänga i Hjällbo. Innanför städar Esma Aksungur. Det är hennes första riktiga arbetsdag, hennes första trappstädning på hennes första jobb, någonsin.

– Ja, i hela mitt liv, säger Esma Aksungur.

Bott i Sverige i 16 år

Hon är kurd från Turkiet och kom till Sverige 2001. Hon är 35 år, ensamstående med fem barn och bor i området där hon nu städar.

Sedan april i år är hon anställd av det kommunala bostadsbolaget Poseidon i Hjällbo som ville satsa på kvinnor i området. Via Kompetenscenter Angered och en skräddarsydd treveckors utbildning har hon och tre andra kvinnor från området fått nystartsjobb som lokalvårdare.

– Förut var jag rädd och vågade inte, men kvinnan på kursen gjorde så att jag kände mig lugn. Jag hade inte alls drömt att jag skulle bli lokalvårdare, men när jag började jobba så var det jättebra, säger Esma Aksungur.

”Man måste kämpa”

Under åren i Sverige har hon inte jobbat. Hon ville vara hemma med barnen. Men nu är de större och eftersom jobbet är i hennes eget bostadsområde motiverade det henne att söka.

– Man måste kämpa och jobba. Det är inte försent om man vill jobba. Jag hoppas andra företagare också kommer göra ett sådant projekt som Poseidon där de satsar på kvinnor som bor i området. Det kommer bli bättre, säger Esma Aksungur.

Hon gläds åt att ha arbetskamrater. Och hon gläds åt att arbeta så hon kan visa sina barn att hon har ett jobb.

– Idag skall jag överaska dom och knacka på dörren, säger Esma Aksungur.

”Nu har jag ett jobb”

SVT Nyheter följer med henne uppför trappan när hon plingar på sin egen dörr. Två döttrar kommer och öppnar. De skrattar när de ser sin mamma.

Betyder det något för er att mamma har ett jobb?

– Alltså, man kan vara stolt över att hon har ett jobb. Jag tycker det är roligt och bra, säger Zara Aksungur.

– Hon frågade mig hela tiden innan. Mamma, alla mina kompisars mammor dom jobbar. När skall du börja jobba? Nu har jag börjat jobba, säger Esma Aksungur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.