Heléne Blennermark Zendegani, på bostadsbolaget Poseidon är glad över att kunna anställa fyra långtidsarbetslösa invandrarkvinnor. Foto: SVT

Bostadsbolag satsar på långtidsarbetslösa utrikesfödda kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Långtidsarbetslösa mammor, födda utanför Europa och som talar dålig svenska, står mycket långt ifrån arbetsmarknaden. Bostadsbolaget Poseidon i Göteborg testar nu att anställa personer ur denna grupp.

Det kommunala bostadsbolaget Poseidon i Hjällbo rekryterade förra året tre män och en kvinna ur gruppen nyanlända med låg utbildning och låg språknivå för att arbeta som lokalvårdare i ett område.

När man sedan gjorde en enkät bland sina hyresgäster där visade det sig att kundnöjdheten ökat med 30 procent efter det. Därför testar man nu att anställa fyra lokalvårdare till i ett annat område.

Val 2018 – #dinröst

– Vi kände att nu vill vi satsa på hyresgäster, kvinnor, gärna mammor i området. Vårt krav var att man skulle vara långtidsarbetslös men att man var motiverad att jobba, säger Heléne Blennermark Zendegani, affärsutvecklare integration Poseidon.

Måst hjälpas åt

I Göteborg är i dag mer än hälften av alla arbetslösa födda utanför europa. Lågutbildade kvinnor, ofta mammor med dåliga språkkunskaper, står längst ifrån arbetslivet. En av de nyanställda på Poseidon har bott i Sverige i över 20 år, har åtta barn och aldrig haft ett jobb.

– Vi har ett problem med hög arbetslöshet i Hjällbo och vi måste alla dra ett strå till stacken för att bryta det. Det är ett sätt att utjämna livsvillkoren, säger Heléne Blennermark Zendegani.

Krävs nytänk

De fyra kvinnorna fick en tre veckors-kurs i kommunal regi för att lära sig jobbet, inga krav ställs på att man skall ha särskilda kunskaper i svenska. Nu har de helttidsanställningar, så kallade nystartsjobb, i ett års tid. Det innebär att Poseidon får ett stöd som minst motsvarar summan av arbetsgivaravgiften. Beslut om det skall bli tillsvidareanställningar tas senare.

– Det krävs att arbetsgivare tänker nytt och tar nya initiativ. Vad jag vill är att vi kan fortsätta på det här sättet, säger Heléne Blennermark Zendegani, affärsutvecklare integration Poseidon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet