Lyckopiller mot PMS

Uppdaterad
Publicerad

7 av 10 kvinnor i fertil ålder lider av så kallade PMS besvär. Besvär som ofta blir värre efter 35 års ålder. Det visar de två stora studier som gjorts på farmakologiska institutionen vid Göteborgs universitet och som snart kommer att publiceras. Och resultatet är mycket positivt. 90 procent av kvinnorna blir hjälpta genom att ta läkemedel.

Under de senaste fyra åren har 300 kvinnor varit med i studien. Alla har de en faktor gemensamt, de lider av svåra PMS-symptom. En av dem är Liselotte Hassel från Mellerud som har haft svår PMS sedan hon var 13 år.

– Jag kommer ihåg att det fanns tillfällen i tonåren när jag inte ville leva, så jobbigt tyckte jag det var dagarna innan mens.

Idag lever Liselotte Hassel tillsammans med sin man och tre barn. För fem år sedan hittade hennes man en annons i GP där man sökte kvinnor med svår PMS till en ny studie.

­ Det har gjort oerhört gott att få kunskap om min sjukdom och att få medicinsk hjälp, säger Liselotte Hassel.

Under tre till fyra dagar i månaden tar hon läkemedlet Cipralex mot sina PMS besvär. En medicin som förstärker serotoninaktiviteten i hjärnan och som också används mot depressioner.

-Så fort jag känner att olustkänslorna är på väg så tar jag en tablett. Den börjar verka med en gång och jag känner hur jag blir mig själv igen, säger Liselotte Hassel.

På farmakologiska institutionen vid Göteborgs universitet har professor Elias Eriksson under 15 år studerat hur PMS inverkar på kvinnan. Det är också han som leder de två studier där Liselotte Hassel är med. Han är starkt kritisk till att läkemedelstillverkarna är så passiva med att informera läkarna om att PMS-symptom går att medicinera bort.

­ Idag får väldigt få kvinnor hjälp mot sina PMS besvär. Många läkare vet inte om att denna typ av medicinering fungerar så bra som den gör, säger Elias Eriksson.

Hela 90% av kvinnorna som behandlats med denna serotoninåterupptagande medicin tycker att den hjälpt men det finns också en baksida med att ta medicinen.

Många kvinnor i studien klagar på Illamående och avtagande sexuellt intresse. Men eftersom läkemedlet oftast inte behöver tas mer än ett par dagar tycker de flesta att de positiva effekterna uppväger de negativa.

Att ta samma typ av medicin för sina PMS besvär som vid svåra depressioner gör att många kvinnor drar sig för att söka hjälp.

– Vi måste komma ifrån denna stigmatisering. Serotoninåterhämmande medicin kan användas på många olika sjukdomssymtom, ett av dem är just mot hormonella rubbningar, säger Elias Eriksson.

Innan årsskiftet kommer studierna att presenteras. För Elias Eriksson och hans kollegor står hoppet nu till att läkemedelsverket skall godkänna läkemedlet för just PMS besvär och på så sätt få ut budskapet till läkarna runt om i landet.

reporter:Cecilia Lööf

Fakta PMS

PMS är en förkortning för Pre Menstruellt Syndrom. Under kvinnans ägglossning,som oftast sker två veckor innan menstruation, är nivåerna av könshormoner på topp men sjunker sedan. Dessa hormonsvängningar påverkar serotoninbalansen i hjärnan och kan skapa irritation och olustkänslor. Genom att tillföra serotoninhöjande medicin så balanseras nivån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.