Foto: SVT

Lyfter hund istället för hantlar

Uppdaterad
Publicerad

Att först gå på gym och träna och sedan behöva gå ut med hunden när man kommer hem kan upplevas som motion i överkant. Därför finns nu ett nytt träningsalternativ som innebär att bägge sakerna klaras av samtidigt – konceptet kallas gympa med hund.

Det som Line Steffensen i Mossbacka utanför Härryda gör är att hon erbjuder regelrätta gympapass för människa samt hund.

– Jag har arbetat med hundar i över 20 år, och började efterhand funderade på nya sätt att aktivera hunden. Att träna är ju väldigt aktuellt och många går på gym, håller på med spinning och yoga och sådant, även hundägare. När de sedan kommer hem efter träningen så ska de ut på promenad med hunden och det kanske kan ta emot, säger Steffensen.

Henrik Kruusval

Gör övningar tillsammans

Lösning är att hundägaren tränar och har med sig hunden i träningen. Utifrån den tanken började Line skissa på ett koncept där hundägaren genom olika övningar tränar sin styrka, balans och kondition. Samtidigt får hunden också röra på sig och förbättrar sin förmåga till samspel med ägaren.

– Vi träffas utomhus, det brukar vara mellan tio och femton par – hundägare och hund. Vi är två instruktörer och träningen anpassas efter parens egen förmåga.

Lydnad och styrka

En av övningarna är ”plankan med hund”. I korthet går den ut på att hundägaren ligger på mage, sätter armbågarna axelbrett i marken och går

Magträning för matte och koncentration och lydnad för hunden. Foto: SVT

upp på tå. Kroppen ska sträckas ut i en rak position, magen vara spänd. När hunden hoppar upp på ryggen så fäster hundägaren blicken i marken och står kvar så länge som möjligt. För hunden innebär övningen en utmaning i lydnad och koncentration. För hundägaren: det är verkligen jättejobbigt för magen.

– Vi har fått väldigt mycket förfrågningar, finns inte det här i Göteborg? Så det är faktiskt tre stycken som är med på dagens träningspass som har åkt hit från Göteborg, bara för att vara med. En av dem var jag och hämtade på busshållplatsen.

Vill starta utbildning

Line höll den första Gympa med Hund-kursen i höstas, och planen är nu att starta en instruktörsutbildning.

– Tre helger ska vi utbilda personer som redan är hundinstruktörer, så kan de hålla sina egna gympa med hund-kurser sedan. Tanken är att vi ska bli ett helt team runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henrik Kruusval

Mer i ämnet