Lysekilspartiet utanför makten

Uppdaterad
Publicerad

Trots Lysekilspartiets stora framgångar i kommunvalet i Lysekil ser de nu ut att bli utan makt. Mycket talar nu för ett rödblått minoritetsstyre där S samarbetar med M, FP och C.

– På pappret borde det inte var svårt men historiken och personmotsättningar gör att vi inte får till det, säger Ronald Rombrant, gruppledare i Lysekilspartiet, till SVT Västnytt.

Efter flera år med politiskt groll är det en inveckad situation som uppstått i Lysekil där jämnstarka grupperingar strider om makten. Totalt finns 31 mandat i fullmäktige och för att nå ett handlingskraftigt majoritetsstyre krävs minst 16 mandat.

Socialdemokraterna och Lysekilspartet har sju mandat vardera. Lika många har även de tre allianspartierna, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet,  tillsammans.

Mellan allianspartierna och Lysekilspartiet är dörren just nu helt stängd. Lysekilspartiet har istället pratat ihop sig med Miljöpartiet och Kristdemokraterna och de tre tillsammans är öppna för ett styre i majoritet med Socialdemokraterna. Men önskan är inte besvarad. Socialdemokraterna främsta målsättning just nu är att samverka med Allianspartierna.

– Vi har styrt kommunen med Moderaterna det senaste året och det har visat sig fungera, säger Jan-Olof Johansson(S), föst vice ordförande i Lysekils kommunstyrelse.

Men problemet om den rödblå sammansättningen blir verklighet är att de endast har 14 mandat tillsammans och måste då söka stöd hos de mindre partierna.

Något samarbete med Sverigedemokraterna är inte aktuellt och eftersom Vänsterpartiet har en teknisk valsamverkan med Kommunistiska partiet är allianspartierna knappast pigga på att söka stöd där.

Därmed är det högst oklart hur den rödblå konstellationen har tänkt att få igenom sin politik.

–  Vi är tvungna att hitta kompromisslösningar men så länge de andra partierna är seriösa och inte söker populistiska lösningar tror jag det ska gå, säger Jan-Olof Johansson (S).

Men vem ska ni söka stöd hos?

– Vi kommer att få förhandla om olika frågor inför varje fullmäktigemöte, säger Jan-Olof Johansson (S).

Från Lysekilspartiet finns en oro för att vågmästarpartier kommer få stort inflytande.

– Vi kommer gå i opposition och då blir det SD och Kommunistiska partiet som kommer styra i Lysekil om man spetsat till det. Det känns absurt, säger Ronald Rombrant (LP).

I ett värsta scenario kan det sluta omval i Lysekil . På måndag ska Socialdemokraterna ha ett nytt medlemsmöte och ledningen hoppas då får stöd att fortsätta förhandla med Allianspartierna.

– Jag tror vi kan lösa det här genom en bred koaliton men det bygger på att vi kan få igenom vår budget, säger Jan-Olof Johansson.

Hur det går vet kommuninvånarna sannolikt först vid fullmäktigetmötet den 18 december.

Mandatfördelning i Lysekil kommunfullmäktige

Totalt 31 mandat

Socialdemokraterna 7

Lysekilspartiet 7

Moderaterna 3

Folkpartiet 3

Centerpartet 1

Kristdemokraterna 1

Miljöpartet 2

Vänsterpartiet 2

Kommunistiska partiet 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.